Hírek

2011.07.05. 10:47

Sikerek után, változások előtt

Pápa - A Civil Háló Szövetség eredményeiről, az elmúlt évadban végezett munkájáról, illetve a készülő új civil törvényről tartott sajtótájékoztatót a közelmúltban a CHSZ vezetősége.

Polgár Tibor

A pápai Civil Irodában tartott tájékoztatón elhangzott: a 2007-ben létrejött Civil Háló Szövetség előző évi működtetését pályázati forrásból finanszírozták. A szövetséghez tartozó Pápai Amatőr Művészeti Mozgalomért Alapítvány és a Civilszerviz Közösségfejlesztők Közhasznú Egyesülete több pályázaton szerepelt sikerrel, ennek eredményeképpen közel 12 millió forint állt rendelkezésre a célok megvalósításához.

A CHSZ jelenleg 83 tagszervezettel büszkélkedhet. A szervezet munkatársai immár két éve Civil Irodát működtetnek, ahol folyamatos szolgáltatásokat biztosítanak szakmai és pénzügyi területeken. Emellett új honlapot készítettek, továbbá a civil szervezetek életével, programjaival kapcsolatos kiadványokat bocsájtottak ki. Lebonyolított programjaik között számos nagysikerű eseményt találhatunk: többek között ilyen volt a Civil Majális, a Miénk a Ház elnevezésű rendezvény, a Civil Akadémiák, az ifjúsági kerekasztalok, valamint a Sulimpia és a Suli Spuri programsorozatai.


A környezetvédelem fontosságát hangsúlyozva a civilek kerekasztal-beszélgetéseket és közmeghallgatásokat szerveztek, alkotói pályázatot hirdettek, kiadták a Pápai Hulladék Kisokost, és csatlakoztak az országos szemétszedő akcióhoz, a TeSzedd!-hez is. A Civilszerviz 2010 augusztusától civil mentorszolgálatot működtetett a pápai kistérségben, ezenkívül a szervezet kialakított egy ifjúsági koncepciót, amelynek keretében egy úgynevezett ifjúsági és civil központot szeretnének létrehozni Pápán.

Az elképzelés többszöri átgondolását, átbeszélését követően a civilek arra jutottak, hogy erre a célra az egykori Platán szálló lenne a legmegfelelőbb helyszín. Ezzel kapcsolatban jelenleg zajlanak az egyeztetések a Nemzeti Vagyonkezelővel és Pápa Város Önkormányzatával. A sajtótájékoztatón kitértek rá, hogy mind a szervezeti formát, mind pedig a pályáztatás rendszerét érinti majd az új civil törvény, amelynek tervezete már olvasható a kormány honlapján.

 



Veszpréminé Turtsányi Valéria, a CHSZ vezetőségének tagja elmondta, véleménye szerint az új civil törvény átláthatóbbá teszi a nonprofit szektor területén működő szervezetek tevékenységét, illetve arra kérte a térség civil szervezeteit, olvassák át a törvénytervezetet, majd juttassák el véleményüket, észrevételeiket a Civil Háló Szövetséghez. Dr. Baloghné Uracs Marianna CHSZ vezetőségi tag kiemelte, az eddig elért jelentős eredmények nem hiábavalóak, a példátlan civil összefogással megvalósult kezdeményezéseket mindenképpen folytatják. Leszögezte, a közeljövőben is mindent elkövetnek majd annak érdekében, hogy ebben az átmeneti időszakban is tovább tudjanak működni és dolgozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!