Hírek

2012.11.07. 06:17

Sandy hurrikán és a városlődiek

New York - Itt soha nem volt még ennyire félelmetes az élet, mint a hurrikán idején. Az emberek nagy összefogással a romokat takarítják el, és nem igazán foglalkoznak az elnökválasztással - mondta el a városlődi Stenger Mihály és felesége, Éva, akiket New Yorkban hívtunk fel.

Kovács Erika

- Hatalmas fákat csavart ki a Sandy nevű hurrikán és csapott a házunkhoz is, hosszú időre villanyáram nélkül maradtunk. Mi mégis szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy ennyivel megúsztuk, mert jó helyen lakunk - összegzi a történteket a Bronx-ban élő házaspár.

Stengerék még időben bevásároltak élelmiszerből és megtankolták autóikat. Sokan nem vették komolyan a viharról szóló híreket, a tiltás ellenére kimentek az utcára, többen emiatt haltak meg. Ebben a városban negyven halálos áldozatról beszélnek. Pánikhangulat uralkodott el a városon, az ellátás a vihar miatt akadozott. Ma sincs elegendő az alapvető élelmiszerekből, és hiánycikk a meleg holmi is.

Éváék elmondták, Manhattan közel fele víz alá került. Öt-, tízméteres hullámok csaptak fel a partnál. Emberek milliói vannak jelenleg is áram és százezrek fedél nélkül, rögtönzött menedékhelyeken, mert itt nincsenek szükséglakások. Hosszú sorok kígyóznak a benzinkutaknál, üzemanyaghiány van, többen összevesznek ezeken a helyeken, még az is előfordul, hogy fegyvert rántanak.

A helyreállítás, a takarítás gyorsan és szervezetten történik, a FEMA nevű segélyszervezet és önkéntesek jóvoltából. A romeltakarításban és az ételosztásban részt vettek azok a tízezrek is, akik a maratoni futásra jelentkeztek, amit aztán a vihar miatt lefújtak.

Stenger Mihály beszélt arról is, hogy a városban élő sztárok már szervezik a segélyprogramokat, a városlődi férfi hatalmas limuzinjával a hírességeket fuvarozza. A házaspár szerint ilyen körülmények között a várost nem igazán érdekli a politika, még az elnökválasztás sem.

Pavelcze László, a magyar Baptista Szeretetszolgálat vészhelyzet-kezelési igazgatója is ott segédkezik New Yorkban  három kollégájával. Tapasztalatuk szerint az élet még mindig nem tért vissza  a régi kerékvágásba. Helyi baptista szervezetekkel együtt ötezer adag étel összeállításában és kiosztásában vesznek részt, amit szükség esetén újabb adagokkal lehet megnövelni. Igény esetén bekapcsolódnak a romok eltakarításába is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!