Hírek

2016.01.23. 18:28

A nemzet rozmárja szerint langyos a víz - Schirilla György úszóbemutatót tartott a jeges Balatonban

Ifjabb Schirilla György szombaton úszóbemutatót tartott a jeges Balatonban.

Kekk Sára

A sportember a Gyógy tér előtti partszakasznál délután kettő óra körül mártózott meg a Balaton jeges vizében. Bemutatójára bemelegítő futással készült, majd a vízbe mártózás előtt a mentősök ellenőrizték vérnyomását is. A legalább 10 centiméteres jégen a tűzoltók vágtak léket, hogy a nemzet rozmárja belemehessen a Balatonba. Kisebb felvezetés után, sok kíváncsi tekintet kíséretében végül Schirilla György megmártózott a jeges Balatonban, a sétány fastégénél perceket töltött a tóban.

Az elsősorban téli úszásairól ismert Schirilla bemutatóinak célja a hagyományőrzés – édesapja 1957-től 37 éven keresztül rendszeresen átúszta télen a Dunát –, a kilencvenes évek óta minden évben többször is megfürdik a jeges Dunában, illetve a Balatonban. Másik célja bemutatójával az egészséges életmód népszerűsítése, illetve a közönség szórakoztatása is.

A merülés napján a levegő –3, –4 Celsius-fokos volt, és a jégvastagság néhol a 10 centimétert is elérte. Első merülésekor a nemzet rozmárja viccesen megjegyezte, nem is hideg, inkább langyos a víz. Persze csak számára, hiszen, mint mondta, mutatványa hátterében sok edzés áll, egy átlagember szíve egy fél perc alatt is megállhat. – De ha valaki nagyon akar valamit, azt el tudja érni – mondta merülése után Schirilla György.

A nemzet rozmárjaként emlegett Schirilla a rövid úszás után néhány jógagyakorlatot is elvégzett a jégen, majd az egészségügyi ellenőrzések után egy étteremben tartott közönségtalálkozóval egybekötött előadást az egészséges életmód fontosságáról.

Schirilla január 30-án a Velencei-tónál, majd február 27-én Balatonalmádiban néz újra farkasszemet a jéghideg vízzel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!