Hírek

2013.12.17. 15:58

Ritka természeti jelenség Olaszfaluban

Olaszfalu – A 82-es úton az olaszfalusi elágazó előtt hull a hó, amely nagyjából a falu közepe táján, valamint Zirc határában megszűnik.

Varga Domokos Péter

A jelenség nem egyedi, rendszeresen ismétlődik. A helybeliek először nem tudták mire vélni a furcsa, korábban nem tapasztalt meteorológia jelenséget. Zirc környékén egyébként sem ritka vendég a hó, de ilyen szűk térre lokalizálva és ilyen gyakorisággal korábban soha nem fordult elő. Hamarosan felfedezték az összefüggését is az eplényi sípályán történő hóágyúzással.


Igazi hó borítja be a tájat, de csak egy viszonylag kis területen (Fotó: Varga Domokos Péter)



Mivel a távolság légvonalban is több kilométer, van, aki elhiszi, hogy innen kerül ide a hó, van aki nem. Ezért szerkesztőségünk megkérdezte Kovács Győző meteorológust. Ő elmondta, létezik összefüggés, de nem közvetlen, hanem közvetett. Nem magukat a hókristályokat viszi el a déli szél, hanem a hóágyúzás hatására keletkező „kondenzációs magokat”, melyek hatására a nedves, páradús levegőből kicsapódik a víz, és abból lesz a hópihe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!