Hírek

2017.08.09. 15:38

Ritka jelenséget figyeltek az Úrkúti Csillagászati klub tagjai

Ajka - A részleges holdfogyatkozás miatt a hét elején rendkívüli klubfoglalkozást tartottak az amatőr csillagászok – tájékoztatta lapunkat Ivanics-Rieger Kaludia.

Penk Tímea

Az Úrkúti Csillagászati klub tagja elmondta, hogy a foglalkozáson Ivanics Ferenc klubvezető beszélt a holdfogyatkozásról és az este várható eseményeiről.

- Földünk árnyéka éppen csak beleharapott égi kísérőnkbe, annak mintegy negyedét takarva el – mondta a klubtag. Az esten Veisz András a fogyatkozás-szimulátorán mutatta be a jelenség gyakorlatát, az eszközt örömmel szemlélték és próbálták ki a klubtagok.

- Nyolc óra után kitódultunk az utcára, és együtt vártunk a Hold megjelenését. A látványosságot fél kilenckor tudtuk megfigyelni öt távcsővel, és két fényképezőgéppel rögzítettük – számolt be a klubtag. Hozzátette, a rengeteg eszköz - a speciális helyzetnek köszönhetően, mint például a fák és házak takarása - kis helyen összpontosult a mintegy ötven érdeklődővel együtt.

- A vidám hangulatú találkozót és a ritkának mondható jelenséget nagy érdeklődés kísérte, mely annak levonulása után sem szűnt meg. Hogy teljes legyen a foglalkozás, az estét egy közös Jupiter-, és Szaturnusz-észleléssel zártuk – ismertette Ivaincs-Rieger Klaudia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!