Hírek

2013.04.08. 13:09

Rendőr vagyok, mi mást gyűjtenék?

Nem szokványos hivatali iroda a parancsnoki a Zirci Rendőrőrsön. Hajba Zsolt alezredes őrsparancsnok szobája kis szakmai bemutatóteremnek is beillik. A falakon rendőri karjelzések, sapkák, sapkarózsák, rendőrautó-, helikopter-, motorcsónak, motorkerékpár makettek. Amik a falra, a polcokra nem fértek el, a szekrényekbe kerültek, bedobozolva.

Müller Anikó Hanga

A gyűjtemény mintegy ezerötszáz karjelzést, százhúsz járműmodellt, ötven sapkát tartalmaz. Közel tíz éve tart e szakmai szenvedélye, megszállottsága.

"Hogy kezdődött? Gyűjteni kezdtem, mert jól néznek ki, meg elvégre rendőr vagyok, mit gyűjtsek, szalvétát? Egy ismerőstől kaptam az elsőt, aztán sorban egymás után jöttek."

Az utcán, vagy intézkedés közben nem figyeljük a rendőr karjelzését. Így, gyűjteményformában látni érdekes, mert vannak különlegesek, művészi igénnyel megtervezettek, az egyes országok, tartományok, városok jellegzetességeit magukon viselők is. Legalább százhúsz országból vannak, a legkülönlegesebbek az Amerikai Egyesült Államokból, Ausztráliából, Kanadából, Mexikóból, Chiléből, Argentínából, Brazíliából, Oroszországból, Indonéziából, Új-Zélandról, Kuvaitból, Afganisztánból, Tunéziából, Izraelből és Európa számos országából valók.

(Fotó: Gáspár Gábor)

Jelentős a magyar anyag, köztük a Veszprém megyei, de hiánytalanul megvan az összes német tartomány karjelzése, a hozzá való sapkarózsákkal, sőt, van a régi NDK-ból és magyar, külföldi katonai, békefenntartó, terrorelhárító, külföldi missziók egységeitől, az amerikai Houston űrbázisról, indián rezervátumokból, az egykori munkásőrségtől, a kormányőrség elődszervezetétől, a régi parlamenti őrségtől. Akad itt kutyás, lovas, autópálya, légi-, vizirendészet, rendőrségi zenekari karjelző is. De van még jó néhány katonai karjelzés is a gyűjteményben.

"A legkedvesebbek? Nyilván a legelső, mely egy amerikai California Higway Patrol-os karjelzés volt, aztán itt van az egyik legújabb szerzeményem, melyet most kaptam Malajziából. A különlegességek közül kiemelném a nepálit, a II. világháború előtti budapesti rendőr főkapitányságit és azt a kettőt, melyet a 2001. szeptember 11-i terrortámadás emlékére adtak ki a new yorki rendőrök és tűzoltók, meghalt kollégáik emlékére, 'Soha nem felejtjük el' felirattal."

A különlegesebb sapkák közül néhány: olasz csendőr, azaz carabinieri, szaudi, iraki, angol bobby, ausztrál, német, román, kommandós, szlovák, olasz, belga, amerikai, ír és a rendszerváltás előtti magyar. Van a gyűjteményben egy azt átkos rezsimet szimbolizáló un. ávós sapka, melyet a parancsnok úr kollégái találtak meg egy sufniban, a tulajdonos idős néni azt sem tudta, kié volt, hogy került oda, de szívesen odaajándékozta a gyűjtemény gyarapítására. Ma már ritkaság a közel ötvenéves tűzoltósapka is. Ezek a sapkák értéke jelentős azok ritkasága miatt és a különböző internetes vásárlói portálokon kisebb vagyonokért cserélnek gazdát.

Az autó makettek egy polcon sorakoznak. Néhány kivételével mindegyik olyan, mint a valóságban. Van modell Svájcból, Szlovéniából, Szlovákiából, Brazíliából, Irakból, Franciaországból, Spanyolországból, Belgiumból, Hollandiából. Angliából, Ausztriából, Németországból, Új-Zélandról, Japánból, Amerikából. Itt vannak az autópályák elfogó autói, az osztrák rendőrség Porschéja, a franciák Subaruja, az olaszok Lamborghinije, a Magyar Rendőrség Audi TT-je, vagy a new yorkiak jellegzetes kék autója, melyeket filmekben lehet látni, de van amerikai speciális páncélozott jármű is.

Az érdekes anyag bekerülési értéke két-három, eszmei értéke öt-hat millió forintra tehető. Egyre bővül, ajándékozással, cserével, vásárlással. Ha a parancsnok úr külföldön jár, felkeresi ottani kollégáit, és cserét ajánl. Ha valaki fantáziát lát benne, a gyűjtő szívesen kiállítja és bemutatja az érdeklődőknek.

Hajba Zsolt e hobbija mellett szabadidejében síel, kerékpározik, úszik, judózik, kirándul, és nagy örömére mindezekkel gyermekei is megfertőződtek.

"A gyermekeim, a kilencéves Máté és a nyolcéves Hanna tudják, a kisautókkal játszani nem lehet, a gyűjtemény szent és sérthetetlen. Máté, mikor kisebb volt, nehezen tudta ezt megállni, ezért megegyeztünk, az alsó sorba kerülnek azok a makettek, melyek a valóságban nem léteznek, kitalált modellek, azzal játszhatott. Néhányból van dupla példány, azok az ő otthoni tulajdonaik."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!