Hírek

2015.04.21. 17:31

Rendeletmódosításra hívták fel helyijáratú autóbuszon utazó figyelmét

Megyei körkép – A közlekedési társaság ellenőrei egy több éves rendeletmódosításra hívták fel az utas figyelmét Veszprém helyijáratú autóbuszán.

Tremmer Tamás

Olvasónk, Gógné Zsadányi Zsuzsanna nyugdíjas bérlettel közlekedik a veszprémi helyijáraton. A minap érdekes történetnek vált a részesévé, amit lapunk munkatársával is megosztott. Épp az egyik buszon ült, amikor ellenőrzést kapott. A közlekedési társaság munkatársa szóvá tette neki, hogy a sárga bérlet már nem jó, az utazáshoz kékre van szükség. Az ellenőrzés nem volt tolakodó, inkább jó szándékú. Felhívták a figyelmét, hogy legközelebb már csak az új igazolványt fogadják el.

Nem értette az egészet. A kétkedését a nyugdíjas barátnői is táplálták, hiszen ők sem hallottak erről. De a forgalmi irodában a bérlet váltásakor nem tájékoztatták őket.

Vajon mi történhetett? Lapunk kiderítette, egy korábban hatályba lépett – s talán elfeledett - rendeletmódosításra áll a háttérben.

Megkeresésünkre az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ (ÉNYKK) Zrt-től azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a kormány 2012-ben módosította a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről szóló 2007-es kormányrendeletet. Ez a helyi autóbusz közlekedés esetén a következő változással járt: 2012. május 31-ig az „Ellátottak Utazási Utalványa” felmutatásával új típusú, úgynevezett  „Igazolvány VOLÁN helyi járati nyugdíjas bérletjegy használatához” nyomtatványt kellett elkészíttetni a Volánok elővételi pénztáraiban. Ehhez egy darab igazolványkép, valamint a személyi azonosító igazolvány is szükséges volt. A váltáshoz szükséges tájékoztatások még 2012. májusában megtörténtek. Az ellenőrzés folyamán az ÉNYKK munkatársai a már három éve érvényben lévő rendeletben foglaltak végrehajtására hívták fel a figyelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!