Hírek

2013.07.16. 13:08

Rakétások a város határában

Éleslövészettel egybekötött lengyelországi hadgyakorlaton vesz részt augusztus végén az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred, a győri katonák három héten át a felkészülés utolsó fázisát teljesítik az újmajori lőtéren.

Szabó Péter Dániel

Hosszú hónapok óta elméleti és gyakorlati képzésen vesz részt az alakulat mintegy 170 katonája, akik ott lesznek augusztus 16. és 25. között a lengyelországi Ustka közelében található állami lőtéren, ahol a vasúti szállítással együtt mintegy 250 millió forint összköltségű, Lendülő Kard 2013 névre keresztelt gyakorlaton magas rangú NATO főtisztek előtt mutatják be tudásukat.

 

Kovács Ferenc ezredes, a rakétaezred parancsnoka és Sziget Zsolt százados, az 1. légvédelmi üteg ütegparancsnoka egy gyakorló rakéta előtt (Fotó: Szabó Péter Dániel)



A márciusban indult felkészülés már a finisébe ért, a győri katonák az MH Bakony Harckiképző Központ kezelésében lévő, a megyeszékhely jutaspusztai városrészének szomszédságában újmajori lőtéren töltenek el három hetet a légvédelmi rakétaoltalmazás eljárásainak készségszintű rögzítésével, ismétlésével.

A jövő hét végén záruló felkészülést lövészetre bocsáthatósági vizsga zárja majd, mondta el a szerdai bemutató napon Kovács Ferenc mérnök ezredes, a rakétaezred parancsnoka.

Foltányi Gabriella szakaszvezető és Ivánczi István főtörzsőrmester a Mistral Atlas rakétaindító állványon



A sajtó képviselőinek a lőtéren tett kétórás túra során egyrészt bemutatták a HM Currus Zrt. által kifejlesztett robotrepülőgépeket, amelyek a felkészülés és a lengyelországi gyakorlat során is célpontként szolgálnak majd a rakétásoknak. Másrészt bemutatkozott az 1. légvédelmi rakétaosztály által használt KUB, illetve a 2. légvédelmi rakétaosztály által használt MISTRAL légvédelmi rakétarendszer is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!