Hírek

2013.09.11. 11:21

Radikális díjcsökkentés a szemétszállításban

Jelentősen, a rezsicsökkentéssel együtt átlagban 37 százalékkal csökken a hulladékgazdálkodás díj Veszprémben és a kommunális szolgáltató körzetében, de a konzorcium más területen is érezhető lesz a radikális változás.

Halmos György

Erről az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás elnöke tájékoztatott szerdán a királyszentistváni hulladék feldolgozóban tartott sajtótájékoztatón.

Czaun János elmondta, hogy a minisztérium és az energiahivatal állásfoglalását kérték ki a rezsicsökkentéssel kapcsolatos jogszabály miatt. Erre többek között azért volt szükség a törvény , mert a királyszentistváni hulladékkezelő egyedüliként az országban feldolgozó tavaly nyáron kezdte meg működését, a jogszabály szerint pedig a 2012. áprilisi díjakat kell figyelembe venni a csökkentésnél, illetve a törvényalkotó használja a bevezetett és alkalmazott díjak fogalmát is.

- A legutolsó egyeztetések során világossá vált, hogy a 2012. április 14-én alkalmazott díjakhoz kell visszatérni, ami azt jelenti, hogy a társulás területén az idén júliusban alkalmazott díjakhoz képest átlagban 35 százalékos csökkentést fognak tapasztalni a lakosok.

Ahány gyűjtőkörzet, annyiféle árpolitika van érvényben, más és más a csökkenés mértéke, de az egységes, hogy a tavaly áprilisi díjakhoz hozzáadták a 4,2 százalék inflációt és levonták belőle a tíz százalékos rezsicsökkentést.

Az elnök hozzátette, hogy a hulladék feldolgozó rendszer működése a befolyt díjakból nem tartható fent, ezért a kormányzathoz fordultak, és ígéretet kaptak arra, hogy a működésből kieső, féléves szinten több 400 millió forintot kompenzálni fogják.

- Szeptemberben a társulás területén működő összes, vagyis hat szolgáltató elkezdi a csekkeket kiküldeni, már az új díjakkal – hangsúlyozta a társulás elnöke. Példaként megemlítette, hogy Veszprémben a lakosok júliusig visszamenőleg hat csekket fognak kapni a csökkentett díjjal az év hátralévő részéig.

Veszprémben egy 120 literes edényzet ürítése alkalmanként 393 forint volt 2012. április 14-től. Ezt a díjat a konzorcium megemelte, január elsejétől 508 forintra, amit most 368,5 forintra csökkentettek, vagyis a következő csekkeken ez az összeg szerepel. (A 120 literes edényzetnél egyébként 27 százalékos volt a csökkenés.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!