Hírek

2014.02.25. 18:45

Politikai kérdés lett a Sió-zsilip kinyitása

Kritikus tartományba ért a Balaton vízszintje, de nincs információ arról, hogy a Sió-zsilip megnyitásával elkezdenék az apasztást.

Győrffy Árpád

A kedd reggeli hivatalos mérések szerint a Balaton átlagos vízszintje 125 centiméter volt. Ez 15 centiméterrel haladja meg a maximális felső szabályozási szintet, 30 centiméterrel több a most éppen optimálisnak tekintett szabályozási szintnél, de még a márciustól érvényes optimális szintet is 25 centiméterrel meghaladja. Még sincs döntés a zsilipnyitásról.

Kombókép a balatonfenyvesi strandról 2013. március 6-án és 2014. február 25-én. A felső kép 2013. március 6-án 80 centiméteres, az alsó kép 2014. február 25-én készült 125 centiméteres vízállásnál, így a Balaton vízszíntje a szabályozási szint felett van 15 centiméterrel. (MTI Fotó: Varga György)

Hétfőn és kedden is egész nap próbáltuk elérni az illetékes szakembereket, hogy megtudjuk, mikor várható a zsilip megnyitása, mivel korábban azt mondták, hogy 125 centiméternél mindenképp megkezdik az apasztást. Az eddig gyakorlattól eltérően nem vették fel a telefont. Végül egy szakemberrel sikerült beszélni, aki megerősítette a korábbi álláspontjukat, hogy ennél a szintnél már nyitni kellene a zsilipet, ugyanakkor azt is elmondta, hogy a döntést kivették a kezükből, a vízeresztésre csak a belügyi vezetők engedélyével lenne lehetőség.

Szakemberek szerint már a jelenlegi szint is veszélyes lehet, mert egy erősebb északi, északnyugati szél akár 20-30 centiméterrel is tovább emelheti a vízszintet a déli part vonalánál. Ezért is köti ki a szabályozás, hogy tartósan nem szabad a felső maximum felett tartani a Balaton szintjét. Tavaly április 30-án 124 centiméteres szintnél döntöttek a fenti indokok alapján az apasztás megkezdéséről. Arra is gondolva, hogy az államnak kell kártalanítást fizetni, ha a jogszabályokat megsértve magasan tartott víz problémát okoz.

A veszprémi Márton Alexandra és Csilla Zizi kutyával fényképezkedik a jól láthatóan csurig telt Balaton partján Füreden (Fotó: Győrffy Árpád)

Lombár Gábor, az egyik legveszélyeztetettebb település, Balatonfenyves polgármestere is erre gondolva a kritikus területek végig fényképezésére utasította az önkormányzati dolgozókat, hogy az esetleges károkat bizonyítani tudják. Kérdésünkre azt mondta, hogy ő a magas vízszintet támogatná, ha ahhoz elvégeznék a szükséges munkát, egy a jelenlegi helyzetbe ki kellene nyitni a zsilipet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!