Hírek

2014.02.13. 18:30

Pert nyert az iszapkárosult

Némi kárpótlás veszteségemért, szenvedésemért az, hogy a jog mellettem áll – mondta Konkoly József, akit ügyvédje, Hidasi Gábor értesített arról, hogy meghozta első harmadfokú döntését a Kúria a vörösiszap-katasztrófával kapcsolatban, és perében elutasították a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-nek a tavaly februári jogerős közbenső ítélet ellen benyújtott felülvizsgálati kérelmét.

Kovács Erika

Hidasi Gábor budapesti ügyvéd örömmel fogadta a döntést, amelyben a Kúria részben megváltoztatta a jogerős ítélet indoklását, azzal, hogy kimondta, a katasztrófát elsődlegesen az építmény, az iszaptározó építési hiányosságai, másodsorban a Mal Zrt. karbantartási mulasztásai okozták. Ez és az emberi környezetet veszélyeztető tevékenység alapozza meg a kártérítési kötelezettséget, mert a tározó üzemeltetése már a katasztrófát megelőzően is veszélyesnek minősült – tájékoztatta lapunkat az ügyvéd.

Konkoly József a katasztrófa után bírósághoz fordult (Archív fotó: Penovác Károly)

A Konkoly-per volt az első a Mal Zrt. ellen indított kártérítési perek között, ahol a károsult 23 millió forintot követelt, amiből 10 milliót már megkapott.

– Soha nem felejtem el azt a napot, amikor megtörtént a tragédia – idézte fel a történteket Konkoly József. – Éppen nem tartózkodtam otthon, de mire Devecserben a kastélyhoz értem, nem tudtam továbbmenni, és már láttam, hogy az otthonom és az egész környéken minden elpusztult. Szörnyű volt a látvány, mindenem, házam, műhelyem, tele jófajta eszközökkel, komoly felszereléssel, tönkrement, egy egész élet munkája odaveszett néhány perc alatt! – mondja keserűen.

– Szerencsére Jázmint, a gyönyörű, imádott németjuhász kutyámat ki tudtam menteni az iszapból. Úszott az árban, mire odaértem, nyelt is a lúgos léből, műtétekre szorult, a Noé Állatmenhely pártfogásába vette, gyógyította, felépült, ma is velem van - említi a nyugdíjas férfi. – A pénz jól jön, ha egyszer megkapom, de a lelki sérelmeket nem hozza helyre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!