Hírek

2013.06.01. 18:08

Pásztortalálkozó és terelőverseny Salföldön (fotókkal, videóval frissítve)

Salföld - Nyolcadszor rendezték meg a természetvédelmi major területén a Bakony-balatoni pásztortalálkozót, melyre megyénk hagyományőrző állattartói jönnek el.

Varga Ibolya

A program fő szervezője a lovasi Hunyadi Hagoymányőrző Egyesület, melynek elnöke, Márffy Bence maga is tart állatokat és lakóhelyén felújította a gulyafordítás hagyományát, valamint a karácsonyi műsorhoz ő tereli az állatokat, melyekkel a betlehemi előadás eredeti hangulatáról gondoskodik.

Délelőtt a s Duna-Tisza Magyar Pásztorkutyás Hagyományőrző és Sport Egyesület szervezésében terelőversenyt tartottak, melynek főbírója Skobrák Ferenc volt. Erre olyan kutyafajtákat hoztak el, melyek jellemző társai voltak a magyar pásztoroknak. Régen ezek a kutyák hasznos munkát  végeztek az juhászok, kondások, gulyások mellett, ma már viszont a többségük városban él és aligha találkozott juhokkal, melyeket most terelniük kellett. Sok esetben ez nem is sikerült végrehajtani a feladatot, de volt olyan kutya is, amelyik tavaly még szinte megijedt a juhoktól, most viszont majdnem tökéletesen terelte őket. A versenyben megnézték az állatok küllemét és jellemét is próbálták felmérni. A legeltetett állatok közelébe nem való ugyanis a túlzottan, hevesen reagáló, vagy nyugtalan terelőkutya.

A nap folyamán helyi termékeket is lehetett vásárolni,. Voltak kézműves bőr lábbelik, subák, és húskészítmények, valamint házi sütemények. Ebédre birkapaprikást ettek. Egész nap látható volt a Kovács Károlyról, az egyik utolsó Veszprém megyei hagyományos életmódot folytató juhászról szóló képkiállítás és délután dr. Sonnevend Imre foglalta össze róla az emlékeit. A juhász Öcsön született 1910-ben és Alsódörgicsén hunyt el 1989-ben. Egész életét az állatok között töltötte, éjszakára is az istállóban, a lovak mellett alakította ki a fekvőhelyét. A téeszesítés időszaka után Kövesgyűr-puszta határában terelgette a juhnyáját, gyönyörű faragványokat készített és alaposan ismerte a rét összes növényét és gyógyító vagy ártó hatásaikat. Sok információt adott a korabeli természetvédelemmel és néprajz-tudománnyal foglalkozó szakembereknek, de természetesen az állattartók is rengeteget tanultak tőle, ha felkeresték és megkérdezték azokat a dolgokat, amelyekre a tankönyvekben nem találták meg a választ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!