Hírek

2014.09.21. 08:47

Paprikás krumpli, tócsi és Szelindek a Kinizsi várban

Nagyvázsony - Szeptember 20- 21-én a gasztronómia és a kultúra jegyében megrendezték a Krumpli Fesztivált Nagyvázsonyban, a Kinizsi Várban.

Kekk Sára

A Balaton-felvidék lankái között található Nagyvázsony községe, melynek egyik domboldalában tör az égbolt felé egy középkori vár lakótornya. A múlt hétvégén ez a környék gyerekzsivajtól volt hangos, amit csak a Szelindek Zenekar vérpezsdítő muzsikája tudott felülmúlni.

A "Nemzetünk ízei a vár árnyékában" elnevezésű programsorozat keretében rendezték meg idén először a Krumpli fesztivál a Kinizsi várnál, melyet a Nemzeti Kulturális Alap is támogatott. A két napos fesztivál fő témája a krumpli volt, fajtabemutatóval és természetesen kóstolóval egybekötve, illetve különböző hagyományos krumplis ételeket és megkóstolhattak a látogatók a két nap alatt, a helyszínen sütöttek többek között spirál krumplit, tócsit és paprikás krumplit. Sok gyerkőccel már a várkapun kívül is meg kellett állniuk a szülőknek, hiszen az árusok remek portékáin kívül, számos játékkal várták a családokat a szervezők a Krumpli Fesztiválra.

A korabeli játszóparkban a szalmavárban uralkodhattak, megtapasztalhatták, milyen is egy várkapitány élete és sok készségfejlesztő játékot is kipróbálhattak. A gyerekek a váron belül is több program várta, a két nap alatt láthatták Rudi bohócot, aki vidám mesés előadással készült, illetve Módri Györgyi és Kőrösi Csaba színművészek is „hoztak egy mesét” a gyerekeknek. Naponta több alkalommal reneszánszkori várjátékokat is megtekinthettek az ide látogatók, melyeken többek között íjászbemutató és páros szablyás viadal is szerepelt, emellett lehetőség nyílt a korabeli fegyverek kipróbálására is.

A solymász bemutatón testközelből láthatták az érdeklődők a fenséges ragadozó madarakat, és azt, ahogy azok az emberek feje mellett néhány centire elszállnak. A bátrabbak meg is érinthették őket, illetve kipróbálhatták, milyen, mikor ezek a gyönyörű madarak a kezükön ülnek, esetleg odarepülnek hozzájuk. A korabeli mesterségek bemutatóján gyerekek és felnőttek egyaránt kipróbálhatták a kovácsolást és a fazekaskodást is. A kellemes napközbeni programokat egész nap a Szelindek zenekar kísérte és középkori világzenéjével - amit, ha jól hallottuk, a Pulp Fiction betétdalának, a Misirlou Twist-nek átiratával is színesítettek - felejthetetlen hangulatot teremtettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!