Hírek

2013.07.30. 10:12

Pápai Hús - Futnak a pénzük után a sertéstartók

Kapuvár/Pápa – Immár több mint négy hónapja futnak a pénzük után a sertéstartók, a Pápai Hús 1913 Kft. ugyanis nem fizeti ki őket. A gazdák harcolnak, de a csődeljárás alatt álló vállalat egyelőre védettséget élvez.

Tremmer Tamás

A pápai és környéki gazdák, a pápai húsgyárnak vágóállatot szállító termelők nem tudnak beletörődni abba, hogy a sertéseik árát nem tudják kicsikarni a vállalatból. A Naplóban már többször foglalkoztunk a cég helyzetével, aminek a következményeként a gazdák demonstrációt ígértek, leveleztek a döntéshozókkal, minden létező lehetőséget megragadnak annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet a problémáikra, de ügyükben nem sok előrelépés történt.

Kapóra jött számukra, hogy a hétvégén Kapuváron rendezték a Szent Anna Napi Lovasnapokat, amelynek keretében gazdafórumot is tartottak. Tudomásukra jutott, hogy itt Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) elnöke volt a vendég, ezért felkerekedtek, s őt szintén szembesítették a helyzetükkel.

Horváth László, rábapatonai gazda a Napló megkeresésére elmondta, több társával együtt ő is ott volt a fórumon, amelyet követően ismét bizakodóbb a hangulata. Állítása szerint Jakab István kijelentette, a gazdákat nem hagyják magukra. A kormány már döntött arról, hogy az alapanyag-termelők szeptember végéig ki lesznek fizetve! Addig azonban lesz még álmatlan éjszakájuk.

A Pápai Hús 1913 Kft. március közepe óta nem fizet számukra, a cégnél ekkor történt tulajdonosváltás. Horváth László jelezte, az új vezetés biztosította őket arról, hogy a vágóállat ellenértékét megkapják, ehhez képest mégsem történt meg! Kifejtette, a gazdák körében teljes a bizalomvesztés a céggel szemben, szerintük szakmailag és emberileg egyaránt alkalmatlanok voltak egy ilyen nagy múltú vállalat irányítására. A helyzetet bonyolítja, hogy a Pápai Hús 1913 Kft.-ét július 3-án stratégiailag kiemelt jelentőségűnek minősítette a kormány, majd július 9-én csődeljárás iránti kérelmet nyújtott be a Veszprém Megyei Bírósághoz a társaság.

Jól elhúzódik az ügy, közben pedig a sertéstermelők is elvesztik a hitelességüket. A rábapatonai gazda elmondta, mivel neki több millió forinttal tartozik a húsgyár, ezért nem tud határidőre fizetni az üzemanyagért, a műtrágyáért – ilyen vele soha nem fordult elő! Ráadásul a kiszámlázott sertés után az általános forgalmi adót be kellett fizetnie, úgy, hogy azt a pénzt még nem is látta! Ha csődeljárás során a pénzükhöz kívánnak jutni, azt augusztus 10-ig jelezniük kell a kirendelt vagyonfelügyelő felé,  a kintlévőségük egy százalékát, maximum százezer forintot be kell fizetniük az eljárásra – de miből? Közben pedig az ólban lévő süldők is enni kérnek

(Az ügyben szerettük volna megszólítani Jakab István is, de a politikust nem sikerült elérnünk.)


Későbbi a tulajdonosváltás - Részletek itt!


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!