Hírek

2017.03.20. 21:35

60 millió forintot tisztán a pápai adófizetők pénzéből kell megfizetni

Rendkívüli önkormányzati támogatás igénybevételéért pályázatot nyújt be a város a Belügyminisztérium egyik kiírására annak reményében, hogy a helyi önkormányzat ezáltal visszanyeri a Pápai Hús-cégcsoport üzletrészvásárlásával kapcsolatos vételárhátralék összegét.

Erről döntött a pápai képviselő-testület a legutóbbi, rendkívüli ülésen, melyen tizenegy képviselő volt jelen, és valamennyien támogatták a határozati javaslatot - írja a papa-ma.hu. A döntés hátteréről Áldozó Tamás polgármester elmondta: 2012 végén a város másfél milliárd forintot kapott a kormánytól a Pápai Hús-cégcsoport megmentésére. Ezt a pénzt az önkormányzat törzstőkeemelés formájában felkínálta a gazdasági társaság akkori tulajdonosainak, ami a tulajdoni viszonyokat jelentősen megváltoztatta volna.

Az akkori többséget képviselő Dedeko Kft. és Nyugat-Agro Kft. csak úgy járult hozzá a törzstőkeemeléshez, ha előtte a város kifizeti az ő pénzbeli betétjüket. Áldozó Tamás úgy fogalmazott, a gyár megmentése érdekében az önkormányzat kénytelen volt elfogadni a vérlázító ajánlatot, és 180 millió forinton megvásárolni a törzsbetéteket.

A polgármester kifejtette, a város a cégcsoport átvételekor azt tapasztalta, hogy a gazdasági társaság állapota nem felel meg annak, amit számukra bemutattak, és azt a meg-állapítást tette, hogy nem ér meg 90-90 millió forintot a két törzsbetét. Így a képviselő-testület bírósághoz fordult feltűnő értékaránytalanság megállapítását kérve. Négy fizetési részletben kell megfizetnie a törzsbetétek árát a városnak, amely az eddig aktuális három esetben bírósághoz fordult, de mindannyiszor elutasították a keresetet.

- Most a harmadik részlet megfizetésére kaptunk kötelezést, de időközben a magyar kormány megnyitotta azt a lehetőséget, hogy azok az önkormányzatok, melyeket év közben jogerős bírósági ítélet valamilyen tartozás megfizetésére kötelez, pályázhat annak fedezetére, és adott esetben ennek a kötelezettségnek a fedezetét teljes egészében elnyerheti - magyarázta a hátterét Áldozó Tamás a benyújtott pályázatnak, amiről a rendkívüli ülésen döntöttek a képviselők.

A döntés értelmében a város 61 millió forintra nyújtott be pályázatot a magyar kormányhoz, a kiírás szerint az év végéig születik döntés a rendkívüli támogatásról - olvasható a papa-ma.hu-n. Pápa polgármestere bízik a pályázat pozitív elbírálásában, mert ez a fizetési kötelezettség a város álláspontja szerint teljes mértékben méltánytalan, hiszen abból a helyzetből adódik, hogy az önkormányzat felelősséget érzett a gazdasági társaságért.

- Ezt a 60 millió forintot tisztán a pápai adófizetők pénzéből kell megfizetni. Vagyis a pápai adófizetők pénze, amit a korábbi menedzsmentnek kell átadnunk - hangsúlyozta Áldozó Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!