Hírek

2017.03.26. 17:10

Legyünk mi is misszionáriusok! - Véget ért a pápai verbita misszió

Pápa – Krisztus, a világ világossága fényét kellene továbbsugároznunk embertársainknak – fogalmazott Márfi Gyula érsek a Szent Anna-plébánia által életre hívott misszió záró szentmiséjén.

Laskovics Márió

Négynapos plébániai missziót szervezett a Szent Anna-plébánia a világ különböző országaiból származott verbita missziós papok és szerzetesek közreműködésével, melyet Márfi Gyula veszprémi érsek főcelebrálásával rendezett szentmisével zártak le ma a zsúfolásig megtelt Szent József-kápolnában. Az ifjúsági énekekkel tűzdelt áhítatos összejövetel szentbeszédében az érsek a keresztény felelősségvállalást hangsúlyozta, Jézus korának és a jelenkor sötétségeit, erkölcsi visszásságait párhuzamba állítva.

Fotó: Laskovics Márió

- Krisztus, a világ világossága fényét kellene továbbsugároznunk embertársainknak! Mindenkire meg kell próbálnunk jó hatással lenni, mert egy közösségnek vagyunk a tagjai - emelte ki.

- Egy ilyen misszió azért is jó, mert láthatjuk azt, hogy az Európában krízisben lévő hitünk él más országokban, s ezáltal megéljük az egyház egyetemességét. Nagyon jó lenne, ha minél több ilyen alkalom lenne, ha más plébánosok is tudnának erről, megpróbálom magam is népszerűsíteni. A misszió célja, hogy az emberekben tudatosítsa a keresztény mivoltukat, illetve azt, hogy mi is misszionáriusok vagyunk a magunk környezetében. Felelősek vagyunk egymásért, mindenkiért, akivel kapcsolatban vagyunk – nyilatkozta Márfi Gyula érsek, aki a szentmise végén megáldotta a Szent József-kápolna missziós keresztjét, s beleszegezte a 2017-es évszámot.

A pápai plébánia életében az idei előtt kétszer volt az evangélium hirdetését szolgáló misszió, 1942-ben és 2010-ben, s hét éve szintén a verbita szerzetesrend látogatott a városba. Idén tizenketten – három felszentelt pap, valamint kilenc szerzetes és kispap - érkeztek az Isteni Ige Társaságától és hárman a Szentlélek Szolgálói Missziós Nővérektől, hogy egy kis fényt vigyenek a pápai hitéletbe. A misszió során a Föld különböző részeiről, így Erdélyből, Indiából, Indonéziából, Kongóból, Brazíliából, Lengyelországból és a Fülöp-szigetekről származó verbiták, akiket a plébánia hívei szállásoltak el, a városban több helyütt mutatkoztak be, tettek tanúságot a keresztény értékrendről.

Csütörtökön a Szent Anna-templomban missziós rózsafüzéren és szentmisén vettek részt, és megáldották az Anna téri templomban elhelyezett missziós keresztet, majd egyesével bemutatkoztak, szót ejtve a verbita rendről is, az első nap zárásaként pedig a vendéglátó családokkal találkoztak. Pénteken délelőtt három csoportra oszolva öt általános iskolában és négy középiskolában tettek tanúságot, délután betegeket látogattak meg otthonaikban, a kórházban, és a Teveli úti idősek otthonában. Szombat délelőtt lelki adoptációs fogadalomtétellel egybekötött szentmisét tartottak a Szent József-kápolnában, melynek értelmében a jelentkezők vállalták, hogy kilenc hónapon át, december 25-ig egy veszélyben lévő magzat megszületéséért naponta elimádkoznak egy tized rózsafüzért és egy rövid imát. Délután pedig roma és szegény családokat látogattak meg otthonaikban a Hódoska-majorból kiindulva. Az említetteken kívül a templombeli programokon, így keresztutakon, szentmiséken is részt vettek, missziós tanúságtételüket pedig az első három nap mindegyik estjén megtartották.

Az indonéz származású Magung Fransis verbita pap elárulta, számára a legkedvesebb az egyik iskolai, valamint a szegényeknél tett látogatás volt.

- Nagyon jól éreztük magunkat, ahogy hét évvel ezelőtt is. Nagy öröm, hogy sok emberrel tudtunk találkozni. A reményt szerettük volna átadni minden embernek, az egész városnak. Lehet pénzben, vagy akár hatalomban is reménykedni, de ezek ideiglenesek, de csak Krisztusban van az igazi remény, mert tőle lehet kapni az igazi örömöt és boldogságot. Ezért volt a mottója mostani missziónknak: Jézus Krisztus a mi reményünk – mondta el a tizenkét éve Magyarországon szolgáló Fransis atya.

Salgó Ferenc kanonok-plébános a hitküldetést összegezvén közölte, az érdeklődést nem sikerült eléggé felkelteniük, több emberre számított a csütörtöki, a pénteki és a szombati napon.

- A missziósok jelenléte, lelkesedésük, buzgóságuk, áldozatkészségük rám is nagy benyomást tett. Tele vannak erővel, reménnyel. Látják ők is a nehézségeket, de ugyanakkor az isteni kegyelem erejét is. A legeredményesebb programoknak azokat érzem, amikor a templomból kiléptünk az emberek felé, így az iskolákban, a kórházban, a szegény családoknál tett látogatásokat – számolt be a főszervező plébános atya. Hozzátette, fogyatkozik a plébániák híveinek száma, s előreláthatóan a Szent Anna-templomban tartott vasárnap reggeli két szentmisét összevonják. Valamint jó lenne, ha egyszer az egész városra kiterjedő misszió valósulhatna meg Pápa valamennyi plébániája bevonásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!