Hírek

2014.09.25. 11:06

Pályakarbantartás után csökken a menetidő

A Győr–Veszprém vasútvonalon pályakarbantartási munkálatokat végeznek, amelyek a menetidő csökkenéséhez vezetnek, tudta meg a Napló.

Tremmer Tamás

A Győr–Veszprém vasútvonalon szeptember 22-től október 3-ig pályakarbantartást végeznek: Eplénynél két, Zircnél egy útátjárót építenek át, valamint a Veszprém és Eplény szakaszon két hidat is felújítanak. Ez idő alatt valamennyi vonat helyett autóbuszok szállítják az utasokat Zirc és Veszprém között, módosított menetrend alapján, tájékoztatott a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság.

Megkeresésünkre közölték, Eplénynél a két útátjáró átépítését szeptember 22-24., valamint szeptember 29.- október 1-je között végzik. Ez egyik átjárónál azért szükségesek a munkálatok, mert a vasúti pálya oldalán lévő nagy bevágásról és erdősávból a csapadékvíz mind a pályára folyik és teljesen eláztatja a vágányt. A munkálatot követően a jelenleg érvényben lévő sebességkorlátozás 40 kilométerre emelése is lehetővé válik.

A munkálatok után csökken a menetidő (Fotó: Penovác Károly)

A másik eplényi átjárónál a rossz minőségű burkolat miatt esedékessé vált annak cseréje. Ezenkívül az útátjáróban az úgynevezett ívsínt is cserélik.

Zircnél az átjáró átépítésére szeptember 25-27. között kerül sor. A 82. számú főút nagy forgalma és víztelenítési problémák miatt az útátjáró egyik oldala megsüllyedt. A nagy forgalom miatt a régebbi burkolatot modern és jobb minőségű – úgynevezett Prémium Strail gumielemes - útátjáróra cserélik.A Veszprém–Eplény szakasz két hídjának karbantartása szeptember 22.-e és október 3-a között tart. Az egyik hídnál a szegélybordák és az ágyazatmegtámasztó bordák anyagminőségének romlása miatt időszerűvé vált a boltozatszigetelés. A másik hídnál pedig a négyméter nyílású tartóbetétes teknőhídat és a jobb oldalán kiszélesített provizóriumot cserélik, a felújítást követően itt is felemelhetik a sebességhatárt 40 kilométerre.

Az útátjáró munkák összértéke nagyságrendileg 45 millió forint, míg a hídmunkáké 87 millió forint.Bödecs Barnabástól, a Bakonyvasút Szövetség elnökétől megtudtuk, a vonalon július 21-e és augusztus 4-e között már volt egy vágányzár Tarjánpuszta/Bakonyszentlászló-Porva-Csesznek között. A korábbi és a jelenlegi felújítási munkálatok menetidő megtakarítással járnak. Bödecs Barna szerint a két legkritikusabb korlátozás megszűnését, a vonatok fékezési és újragyorsulási idejét és távolságát is figyelembe véve, szerinte ötperces megtakarítás is összejöhet, ami utazási komfortnövekedést hoz 2014. decemberétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!