Hírek

2014.09.13. 15:54

Ötvenedik szüreti felvonulás Badacsonyban

Badacsony - Az ötvenedik szüret fesztiválon Szőcs Géza kormánybiztos azt monda, nem elég hosszú az ősz ahhoz, hogy végigkóstolhassa a finom helyi borokat.

Tóth B. Zsuzsa

Márpedig azok közül is visznek a jövő évi milánói világkiállításra. Hogy melyeket, ehhez kérte tréfásan a borászok és a borfogyasztók segítségét a megnyitón.

- Szolgálati missziót is teljesítek azzal, hogy itt vagyok, el kellene döntenem, mely borok menjenek Milánóba, de amint azt mondják, az élet sem elég hosszú ahhoz, hogy rossz borokat ihassunk - mondta a kormánybiztos.

Szabó István, a Vinum Vulcanum Borlovagrend alkancellárja arról beszélt, hogy a szüret izgalmakkal teli, fáradtságos munka, de a végén öröm koronázza.

- Ezt szeretnénk bemutatni önöknek immár ötven éve. A badacsonyi szüretek a múltban is híresek voltak, a rokonok, ismerősök várták az itteniek meghívását, hogy mikor lehet jönni szüretelni - mondta az alkancellár.

A badacsonyi szüreti ünnepséget idén immár ötvenedszerre rendezik meg a hétvégén. A győri Tóth család is megkóstolta a helyi borokat, Tóth László, Tóth-Németh Erika és gyermekeik, Maja és Lackó látható a képen. Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Az eseménysorozat egyébként csütörtökön a Városházánál Ferencz Kálmán emléktáblájánál koszorúzással kezdődött, majd a badacsonytomaji Arcképcsarnok avatásával, emléktábla avatással folytatódott. Pénteken játszóház, kézműves vásár volt a szüreti köszöntő előtt, majd a Litér Néptáncegyüttes lépett fel a táncház és a Fonográf Emlékzenekar, valamint a retro diszkó előtt. Szombaton horgászverseny, játszóház, kirakodóvásár, bohócműsor és Rosta Géza gyermekműsora is várta az érdeklődőket. Koszorúztak az Ibos háznál, a Szőlészek, Borászok Emlékoszlopánál. Fellépett a BonCanto együttes, a Veszprém Táncegyüttes. Este műsort adott az Ezüst Kükapu Táncegyüttes, az LGT emlékzenekar, majd a Csík zenekar játszott a szüreti bál előtt.

A vasárnapi látványos szüreti felvonulás 10 órakor kezdődik, aztán megáldják a szőlőharangot, fellép a Brassdance, majd jó ebédhez szól a nóta, a vendégeket pedig Krisztin N. László polgármester köszönti. Lesz jótékonysági borárverés, szüreti gálaműsor, játszik Márió a harmonikás a szüreti búfelejtő előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!