Hírek

2013.02.02. 08:10

Őrzik Wass Albert emlékét

Tapolca - Wass Albert emlékét hűen őrzi a Tapolcaiak a Nemzetért Egyesület.

Munkatársainktól

Az erdélyi író művei ma sem vesztettek népszerűségükből a nemzeti értékek és hagyományok iránt elkötelezett helyi civil szervezet tagjai szerint.

Wass Albert születésnapja alkalmából tartottak felolvasó estet a moziban. A hagyományosan, évről-évre megrendezésre kerülő rendezvény összekötő szövegét Kovács Edina írta. Bertalan Csaba, Havasi Gábor, Szabó Levente, Vitus Kata és Szigetváry Réka előadásában követhették végig az érdeklődők az egyik legnagyobb erdélyi magyar író életútját.

Wass Albert emlékét hűen őrzi a Tapolcaiak a Nemzetért Egyesület (Fotó: Szám Dorottya)

Önéletrajzából megtudhatták, hogy már gyermekkorában mély érzelmek fűzték hazájához, a magyar nemzethez és a földhöz, ahol a krónikák szerint ezer évre visszamenőleg éltek az ősei. Otthonról hozott hazaszeretetét az emigrációs évek alatt sem veszítette el. Fontosnak vélte a helyes énképet, úgy érezte, akinek nincs énképe és világképe, az torz személyiséggel rendelkezik. Hitvallását fogalmazta meg a Csaba királyfiról írt művében: „ a gondolat a fejük fölött lebeg: békességben élni mindenkivel, aki testvér ezen a földön és szolgálni az igazságot.”

Meghatározó élmény volt számára Trianon, a határon túl élő, kisebbségbe került magyarok jogainak és lehetőségeinek szűkülése, amely saját tanulmányaira, munkájára és házasságára is hatással volt. A külföldön töltött egyetemi éveket követően édesapja halála után hazatért és átvette a birtok igazgatásával és a földműveléssel kapcsolatos feladatokat. Ekkor vetette papírra Erdély pusztulásának korképét és kórképét. „Egyet akarni, de nem egyformán gondolkodni” - ez a vélekedés fejeződik ki az egyik legismertebb, Jönnek! című regényében.

Szintén nagy hatást gyakorolt munkásságára a Don-kanyar tragédiája, az ötvenhatos hősök, az emigrációban eltöltött évek, majd a rendszerváltás után a magyar állampolgárságért benyújtott eredménytelen kérelme. Megtudtuk, hogy Tapolcán is járt az író, erről tanúskodnak 1944-ben írt sorai.

A rendezvényen fellépett a tapolcai Nagyboldogasszony Római Katolikus Általános Iskola kórusa, népdalokkal színesítve a programot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!