Hírek

2017.05.19. 08:27

Őrzik Kajári Gyula hagyatékát

SÜMEG A 90 éve született Kajári Gyula grafikusművészre emlékeztek tisztelői csütörtökön koszorúzással ás kiállítás nyitóval.

Tóth B. Zsuzsa

A Kisfaludy gimnázium falán elhelyezett Kajári emléktábla koszorúzási ünnepségén Bókkon Gyula szavalt, majd az ünnepség a Szénnel írt történelem című Kajári kiállítás megnyitásával folytatódott a Kisfaludy-kert Kocsi múzeumának emeletén.

A Munkácsy díjas grafikus művészre emlékezve Végh László polgármester úgy fogalmazott, hogy a kiállítás méltóbb helye a Püspöki Palotában volt, de az épület felújítása miatt egy ideig itt láthatják az érdeklődők Kajári képeit.

Miklósi Sikes Csaba a közös emlékeket is felidézte Fotó: Tóth B. Zsuzsa

-  Sümeg annyi kiváló művészt adott az országnak, pedig csak hat-hétezren élnek itt és régebben sem laktak sokkal többen a városban. Valamilyen misztikus úton a város ide vonzza máshonnan az alkotókat, mint a hódmezővásárhelyi Kajárit is. Bízom benne, hogy ez a hely csak ideiglenes a Kajári képek számára - mondta Végh László. Királyhegyi Ottília, Kajári Gyula özvegye bemutatta a 22 éve alapított Kajári Emlékalapítványt, amelynek célja a művész emléke és hagyatéka ápolása.

-  Az eltelt időszak alatt képzőművészeti albumok jelentek meg munkásságáról, kiállítások mutatták be műveit. Nevét az országban négy emléktábla őrzi. Szülőfaluja, Ősi díszpolgára. A hagyaték megóvása és elhelyezése a legfontosabb feladatunk most - mondta Királyhegyi Ottília és az alapítványt segítők közül Albrecht Sándor újságírónak és Kubik Anna Kossuth-díjas színművésznek nyújtotta át Szőllősi Sándorral, az alapítvány elnökével a Kajári emlékplakettet, Csányi Katalin szobrászművész alkotását. Miklósi Sikes Csaba nyugalmazott múzeumigazgató az alkotó életének állomásait elevenített fel. Az ünnepségen Miskó Józsefné és Tanai Károlyné szavalt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!