Hírek

2013.10.15. 15:49

Országvédelmi katonai gyakorlat társszervek bevonásával Várpalotán

Várpalota - Hivatásos és tartalékos katonák, rendőrök és mentősök példás együttműködésének lehettek szemtanúi az Active Guardian 2013 országvédelmi hadgyakorlat látogatói kedden a település belvárosában.

Szabó Péter Dániel

Szeptember 30-a óta zajlik a gyakorlat, amely során a Magyar Honvédség Műveleti Vezetési Rendszerét tesztelik megelőző védelmi helyzetben. A résztvevők valós földrajzi környezetben, ám fiktív országcsoportok szerepeltetésével, modellezett helyzetben teszik próbára magukat. A gyakorlat egy felkészülés annak érdekében, hogy nem várt vészhelyzetben vagy az országot ért támadás esetén a Magyar Honvédség megfelelően tudjon reagálni, s együttműködni a társszervezetekkel, mondta el a Thury-várban tartott tájékoztatón Orosz Zoltán altábornagy, honvéd vezérkari főnök-helyettes.

Benkő Tibor vezérkari főnök, Vargha Tamás államtitkár és Hende Csaba honvédelmi miniszter a gyakorlaton (Fotó: Szabó Péter Dániel)

A gyakorlat bemutató napjának kedd délelőtti nyitányán ott volt Hende Csaba honvédelmi miniszter, Vargha Tamás honvédelmi államtitkár, Benkő Tibor vezérezredes, honvéd vezérkari főnök, Kovács Zoltán, Veszprém megyei kormánymegbízott, Talabér Márta, a házigazda Várpalota polgármestere, valamint katonai alakulatok és társszervezetek, köztük a szerb haderő és az Ohioi Nemzeti Gárda képviselői is.

Ezt követően a várpalotai Mandulás-laktanyában a gyakorlatba bevont hivatásos és önkéntes tartalékos katonák híradó és informatikai központtal ellátott harcálláspontot építettek és mutattak be, majd a dinamikus bemutató során előbb egy ellenőrző áteresztő pont működését láthatták testközelből a meghívottak, végül harcra is sor került. A fiktív helyzet szerint ugyanis egy csoport robbantással bejutott a tábor területére, s megtámadta az ellenőrző pontot. A vaktöltényeket használó katonák sikeresen megvédték a bázist, ám akadtak sebesültek is, s egy BTR páncélozott harci jármű bevetésére is sor került.

A városi sportcsarnoknál más jellegű bemutatót láthattak a vendégek. A gyakorlat forgatókönyve szerint a várpalotai vasútállomáson halálos áldozatokat is követelő robbantás történt és sugárzó anyag is került a környezetbe. A honvédség erői, köztük a vegyivédelmi alakulatoknál szolgáló katonák a katasztrófavédelem, a rendőrség, a mentőszolgálat és a vöröskereszt munkatársaival együttműködve sikeresen úrrá lettek a helyzeten, s a sportcsarnokhoz érkező sebesülteket is ellátták és biztonságba helyezték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!