Hírek

2014.08.18. 14:05

Önkormányzati választás: A héten kézbesítik az értesítőket

Megyei körkép – Ezen a héten kézbesítik a választópolgároknak az októberi önkormányzati választásról szóló értesítőt.

Balla Emőke

Augusztus 23-án hivatalosan is megkezdődik az önkormányzati választási kampány, az ajánlásokat 25-étől gyűjthetik a jelöltek. Október 12-én települési polgármestereket és önkormányzati képviselőket, valamint a megyei közgyűlési képviselőket választjuk meg, öt éves időtartamra. Ahhoz, hogy a választáson indulni szándékozók jelöltté váljanak, meghatározott számú ajánlást kell összegyűjteniük. A polgármester-jelöltséghez a 10 ezernél kevesebb lakosú településeken legalább a választópolgárok 3 százalékának ajánlása kell.

A 10 és 100 ezres lakosságszám között minimum 300 választópolgár ajánlása szükséges a polgármester-jelöltséghez. Egyéni választókerületi és listás jelölt indulásához az adott körzet választópolgárainak legalább 1 százalékától kell ajánlást begyűjteni. Az ajánlásokat augusztus 25. és szeptember 8. között lehet gyűjteni. Veszprémben a polgármester-jelöltséghez 300 aláírás szükséges, az egyéni választókerületben átlagosan 40, közölte dr. Mohos Gábor jegyző.

A Helyi Választási Iroda vezetője elmondta, a Helyi Választási Bizottság elnökének dr. Kovács Gergelyt választották. Veszprémben a szavazóköri címek nem változtak. A Nemzeti Választási Iroda augusztus 25-ig névre szóló küldeményben tájékoztatja a választópolgárokat arról, hogy szerepelnek a névjegyzékben. Azoknak, akik még nem nagykorúak, de az októberi önkormányzati választásig betöltik 18. életévüket, ugyancsak augusztus 25-ig kell megkapniuk az értesítőt. Az a választópolgár, aki nem kapja meg időben az értesítőt, a polgármesteri hivatalban működő választási irodában jelentkezhet majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!