Hírek

2014.08.27. 10:00

Érettségi előtt álló diákok közösségi szolgálata

Veszprém - Mint leendő pedagógus, nagyon sokat tanultam itt - összegzi az elmúlt hetek tapasztalatait Császár Eszter, aki a Nyíregyházi Tanárképző Főiskola biológia-földrajz szakos hallgatójaként vállalt három hét önkéntes szolgálatot a Veszprémi Állatkertben.

Őrsi Ágnes

A pár szó inkább rejti a lényeget, hiszen látni, milyen jól érzi magát a csapat gyerekkel, akik éppen zoo táborban vannak Veszprémben. Többen közülük visszatérők, és az is jellemző, hogy a fiúk-lányok legalább fele állatorvos vagy állatgondozó szeretne lenni. Éppen látványetetés van, a táborosok a korlátnál tömörülnek. Megint esőre áll, sokan vannak a látogatók is, tehát nagy a közönség. Jönnek a tapírok, a csuklyás majmok, együtt, békében. Szelídek, kedvesek, ám amint véget ér az etetés, szétszaladnak a hatalmas kifutóban. Átsétálunk a maki ösvényre, ahol a gyűrűsfarkú makik provokálják a látogatókat. Nem is lehet másképpen fogalmazni, hiszen Maki 1. egyenesen odaül a korláthoz támaszkodó gyerekek közé. Ha szimpla érdeklődő lennék, bár tudom, hogy nem szabad, mégis megsimogatnám. Közvetlen, játékos lény, akinek már csak zsigereiben él a származási hely, családja otthona generációk óta az állatkert. A táboros gyerekek jól tudják, az állatokat simogatni, etetni sem lehet, a civil látogatókra is rászólnak, ha észreveszik, hogy szabályszegésre készülnek.

Császár Eszter egy csapat gyerekkel, akik zoo-táborba jelentkeztek a veszprémi állatkertben

Eszter azt mondja, amikor látta az állatkert hirdetését, örömmel jelentkezett önkéntesnek. Korábban Nyíregyházán egy alapítványnál dolgozott, Veszprémben most a zoo táborosokkal együtt élvezi a speciális terep meglepetéseit. Számára az egyik legnagyobb élmény a zsiráfház volt. Láthattam a kicsi zsiráfot, Zurit is is, itt szerettem meg a csimpánzokat, és kicsit irigylem Írisz nénit, aki a hatvanas években Böbével, az állatkert híres csimpánzával foglalkozott. Jóleső érzés látni, milyen bizalommal vannak az állatok az emberek iránt. Otthonosan érzik magukat, együttműködők, jók a tartási körülményeik. A gyerekek ismeretszerzési céllal jönnek a zoo táborba, többen közülük már jókora tudásanyaggal rendelkeznek. Ha megérkezik Pali bácsi (Dr. Szekér Pál állatorvos), azonnal előkerülnek a fotók, videók, mindenki tanácsot kér a saját állatával kapcsolatban és érdeklődve hallgatják az állatkert állatorvoslás kulisszatitkait. Én magam is rengeteg, mással nem helyettesíthető tapasztalatot szereztem.

Több területen dolgozómunkatársunk is foglalkozik a táboros gyerekekkel folytatja Szabó Petra, az állatkert projektmenedzsere, aki hangsúlyozza a park többes funkcióját is, mert egyaránt fontos a tudományos, a környezet- és állatvédelmi, az oktatási és a turisztikai szerepe is. Nagyon meghatározóak a gyermekkori élmények, aki a zoo táborban eltölt egy-egy hetet, magától értetődően lesz természetszerető, természetvédő felnőtt. A nyári táborainkba nem csak a megyéből fogadunk gyerekeket, hanem az ország minden részéből, sőt a külföldön élő magyarok is megtalálhatók a részt vevők között. Minden felnőtt, közöttük az önkéntesek, így Eszter alapvető feladata is az, hogy tudatosítsák: a terráriumban, ketrecben vagy kifutóban látható állatok nem játékszerek, nem céltáblák, hanem társaink a világban. Felelős szeretettel kell velük viselkedni.




A közösségi szolgálatból az érettségi előtt álló diákoknak ötven órát kell teljesíteni – mondja a veszprémi Schindler László  tanár. A törvény mindenkire vonatkozik, aki 2016. január 1-je után érettségizik (Fotó. Penovác Károly)

- Három fogalmat gyakran szoktak összekeverni: közmunka, önkéntes munka és közösségi szolgálat - hangzik el a következő helyszínen, a Lovassy László Gimnáziumban. A közmunkát a Kormány szervezi munkanélkülieknek, lehet ingyen dolgozni valamilyen szervezetnél, ez az önkéntes munka, a harmadik pedig a Nemzeti Köznevelési Törvény által definiált közösségi szolgálat. Érettségi előtt álló diákok számára ez utóbbiból ötven órát kell teljesíteni mondja Schindler László, aki a gimnázium tanára, osztályfőnök, ráadásul ő koordinálja az iskolában a közösségi szolgálatot. A törvény mindenkire vonatkozik, aki 2016. január 1-je után érettségizik. Idén a Lovassyban már négy évfolyam 480 tanulójáról van szó, 480, egyébként sem sovány adminisztrációs csomag bővül kis túlzással napi szinten még ebben az ügyben is. A bürokráciát tényleg túlzónak tartom, de maga a szolgálat nagyon hasznos szögezi le a tanár úr. Év közben is lehet teljesíteni, de leginkább nyáron szokták vállalni a diákjaink. Csak olyan szervezetnél dolgozhatnak, amellyel az oktatási intézménynek szerződése van. Az alap tehát egy kétoldalú megállapodás.

Erdélyi fiatalok tábora A törvény szerint hét területen legfeljebb napi három-három órát dolgozhatnak. Tavaly mintegy hatvan szerződésünk volt, és mivel a diákok jó része vidéki, nagyon színes a paletta. Közösségi szolgálatot lehet vállalni egészségügyi, szociális és jótékonysági, oktatási vagy kulturális területen, de sorolhatnám tovább is. Akkor lesz igazán érdekes, ha nem a kategóriát, hanem a tartalmat nézzük. Dolgoztak diákjaink önkéntes tűzoltó testületben, jártunk faültetésen a Vergánál, volt, aki állatmenhelyen vállalt szolgálatot, mások falunapon, önkormányzatnál. A partnerszervezetek között ott van a Csalán Egyesület, a várpalotai Szent Donát kórház, az állatkert, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park. Van egy diákunk, aki kollégista, így nyáron, a saját településén, Tolna megyében dolgozik a német nemzetiségi szervezetnél. Nincsenek extrém példák, mert az előírt kategóriákba bele kell férni. Ez az ötven óra arra is jó, hogy a gyerekek olyan élményekhez jutnak, amelyekkel az iskolai, vagy a családi burokban biztosan nem találkoznak. A bizonyítványba és az anyakönyvbe minden évben belekerül, hogy hány órát sikerült teljesíteni. Érettségi bizonyítványt csak az kaphat, akinél már be tudjuk írni a következő mondatot: A közösségi szolgálati kötelezettségének eleget tett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!