Hírek

2015.04.21. 13:35

Nyitnak a kempingek, készülnek a strandok a szezonra

Hétvégére már kinyit a balatonfüredi kemping, aztán sorra követi a többi. A strandok is készülnek.

Prevics Éva

A balatoni kempingekben javában készülnek a szezonra. A balatonfüredi már pénteken kinyit, a révfülöpi május 1-től, az alsóörsi pedig május 8-tól várja a turistákat.

Most mindenhol a tavaszi munkákat végzik. Festenek, virágosítanak, és a házak belső tereit teszik rendbe - nyilatkozta a Naplónak a kempingeket üzemeltető cég munkatársa.

A szezonra már az előző év augusztustól készülnek a kempingek, szálláshelyet pedig már decembertől lehet foglalni. Sok külföldi vendég meg is teszi, hiszen a legtöbben jó fekvésű, vízparti helyet szeretnének. A magyar vendégre jellemző, hogy kivár és az utolsó pillanatban foglal, az időjárás függvényében.

Fotók: a szerző

Vágó Ágnes a Naplónak elmondta: egyre inkább jellemző, hogy a vendégek a kempingekben is a kényelmet keresik, nagyobb helyet bérelnek maguknak és sokan a sátorépítéssel sem szívesen bíbelődnek, hanem mobilházakban, vagy már előre berendezett bérsátorban szállnak meg. Azt is igénylik, hogy a kempingen belül minél több program legyen elérhető.

A kempingekbe arányaiban több külföldi turista érkezik, mint általában a Balaton-partra, de még így is hatvan százalékban belföldi és negyven százalékban külföldi utazók választják a nyaralásnak ezt a formáját. Míg korábban a német, dán, holland vendégek érkeztek tömegesen, az utóbbi időben már inkább a cseh és lengyel utazók fedezték fel ezt a fajta nyaralást. Számukra azonban nem a Balaton a végső cél, ők jellemzően átutazóban vannak és a tengerpartra tartva állnak meg néhány napra a tónál. A magyarok tartózkodási ideje egyre csökken, nem ritka, hogy csupán egyetlen napra választják a kemping szolgáltatásait-tette hozzá a turisztikai szakember.

A strandokon is az utolsó szezon előtt munkálatokat végzik.

A csopaki strand május 23-án nyit - tájékoztatta a Naplót a gondnok.

Alsóörsön hivatalosan május 15-én nyit a strand, de a nyitás függ az időjárástól és a vízhőmérséklettől is - mondta Hebling Zsolt polgármester. A különböző szolgáltatások például a vizesblokkok már ez előtt is elérhetők lesznek a napozók számára. A télen kicserélték a vízi lejárókat, új kerítést építettek a sétány és a strand között, valamint járdát a vizesblokkok köré és több helyen újra füvesítették a területeket.

Balatonfüreden jó idő esetén május 23-én nyitnak a strandok. A korábbi években teljesen korszerűsített Kisfaludy strandon idén az Aranyhíd sétány mellett új  kerítés épült. A Tagore beruházás kapcsán pedig az Esterházy strandon a sétánnyal határos több épület is megújul - mondta a Naplónak Ágoston Ferenc a fenntartó cég üzemeltetési vezetője.

A strandbelépő díjak esetleges változásáról a legtöbb településen a következő hetekben döntenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!