Hírek

2017.01.15. 21:15

A Balaton bármely évszakban természeti csoda

Sokan már temették a jeget és a téli sportokat a pénteki esőzés után, de vasárnapra helyreállt a rend, a szép téli napsütésben tömegek mentek a partra, hogy a befagyott Balatonban gyönyörködjenek.

Marton Attila

Vasárnap kora délután szinte megtelt Balatonfüreden a Huray utcai parkoló - ez csak a nyáresti rendezvényeknél szokott megtörténni. A napsütés a levegőre csábította a családokat. Tömegek sétáltak a mólón és a Tagore sétányon. Bár hivatalosan itt nem volt szabad még jégre menni, csak az óvatosabbak hagyták ki a jégreszállást.

Talán a kicsiknek a legnagyobb élmény a hó: Auerbach Fanni Alízt, Skerlecz Olivért és Bálint Adriánt szánkóztatják a szüleik
Fotó: Pesthy Márton

A többség csak sétálgatott, fényképezgetett, de sokan korcsolyáztak is. Beljebb pedig voltak kite-korcsolyázók és jégvitorlázók is. Lehet, hogy beljebb jó volt a jég, a partközelben ideálisnak biztosan nem lehetett nevezni. A pénteki eső, havas eső egyenetlenül fagyott rá az eddig tükörsima felületre, még a kacsák és hattyúk lábai is mély nyomokat hagytak benne. Azért voltak simább részek is, és a vidám, téli hangulatban a megszólítottak közül senki sem kesergett a jég minősége miatt.

Füreden a tél is kicsalta az embereket: szinte nyári tömeg a Tagore sétányon

Zsuzsa, Emese és Nimród Pestről jött, a négyéves Nimród már nagyon ügyesen csúszkált korcsolyáin. Zsuzsa elmondta, hogy ez a téli balatoni korcsolyázás a bakancslista egyik tétele volt, délelőtt még telefonálgattak, hogy biztosak legyenek benne, tudnak-e korcsolyázni.

Nagy Zsófia Csesznekről érkezett kislányával, hogy balatonfüredi barátnőjét meglátogassa. Ők eddig csak nyáron jártak a Balatonnál, és nagyon kíváncsiak voltak a befagyott tóra.

Győrből és Veszprémből jött az a fiatal baráti társaság, amely ugyanezt mondta - még sosem látták befagyva a Balatont. Rengeteg a kutyás, Horváth Ramóna gyönyörű négyéves ónémet juhászkutyájával, Nikóval gyakran jár Füredre. Itt mindig sokan vannak, ez jó a kutyának is, hiszen megtanulja, hogy kell emberek között viselkedni.

Horváth Ramóna Niko kutyáját is meglevegőztette
Fotó: Sági Ági

Balatonalmádiban a Wesselényi strand keleti oldalán jelöltek volna ki egy 20 méterszer 50 méteres pályát a korcsolyázóknak és a jég szerelmeseinek a hétvégén, az időjárás azonban keresztülhúzta a szervezők számításait. A Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár szervezésében különféle programokat rendeztek volna a jégen, ha az időjárás nem szól közbe, mondta el Bati János, az intézmény igazgatója.

Almádiban is benépesült a Balaton jege
Fotó: Stiger Ádám

A pénteken lehullott sok csapadék miatt szombat hajnalban még állt a víz a jégen a balatonfűzfői strandnál, mondta Keil Norbert vállalkozó. Hozzátette, ahhoz, hogy biztonságos legyen a jég, több napig tartó fagy kell. A jég felszíne latyakos volt, ennek ellenére a Fűzfői-öbölben többen is rámerészkedtek szombaton. Mivel a jégre hullott csapadék nem egyenletesen fagy le, várhatóan nem lesz sima a felszín. Egy elképzelés szerint vizet szivattyúznának a strand közelében kijelölt területre a hét leghidegebb éjszakája előtt, hogy azon a felületen egyenletes legyen a jég.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!