Hírek

2017.08.05. 12:45

Akvarellen a Balaton: nyári művésztábor Alsóörsön

Most először tartott a Budapesten működő Manzart rajziskola és művészeti műhely kihelyezett nyári tábort a településen, a Török-házban. A nagy sikerre való tekintettel gyanítjuk, hogy nem utoljára.

Szendi Péter

A Manzart Rajziskolát 2005-ben alapította Újpesten a magyarországi rajztanítás igazi nagymestere, Szunyoghy András és volt tanítványa, Somos Ildikó. Egy felnőtt- és egy tinicsoporttal indult a képzés. Egy varázslatos hangulatú helyszínen hiánypótló, friss szellemiségű művészeti tér született, amely rövid idő alatt sokakat vonzott magához. 2008-tól, a gyermekcsoportok elindításával a korosztályok teljes képzési spektruma állt össze.

- Tavaly volt először, hogy kimozdultunk Budapestről, akkor Badacsonytördemicen tartottunk nyári tábort. Annak olyan nagy sikere lett, hogy úgy gondoltuk édes-anyámmal - Somos Zsuzsa grafikussal, a magyar rajzfilmgyártás fénykorának reprezentánsával -, hogy Alsóörsön is szervezünk egy művésztelepet. Ennek pedig egyetlenegy oka van, hogy a településhez ezer szállal kötődünk, hiszen itt van nyaralónk - árulta el nekünk Somos Ildikó, aki otthonról hozta el a művészet szeretetét.

Minden napnak megvolt a maga célkitűzése, varázsa, egy-egy technika megismerése
Fotó: a szerző

A szervezők szándéka megvalósult, hiszen a kurzusokon részt vevő gyerekek ízelítőt kaptak a festés és rajzolás alapvető tudnivalóiból. Két héten keresztül, az ország számos pontjáról érkeztek 8-14 éves korú gyerekek. Veszprémből, Balatonfüredről, Gyulafirátótról, Papkesziről, sokan Budapestről. Somos Ildikó nagy örömére Alsóörsről is voltak jelentkezők. A nyári táborban összesen huszonöt gyerek élhette ki művészi hajlamait, egy csodálatos környezetben, a Török-házban. Ahogy szokták mondani, festeni sem lehetett volna szebbet.

A foglalkozások meghatározott rendben követték egymást. Minden napnak megvolt a maga célkitűzése, varázsa, egy-egy technika megismerése, elsajátítása. Először a grafitceruzával ismerkedtek meg a gyerekek, az árnyékolástechnika alapjait és az arányokat sajátították el. Az akvarellfestéshez adta magát a Balaton. Ez kifejezetten alsóörsi technika, Somos Zsuzsa művészetét dicséri, ő is tartotta a kurzust. Másnap a szénnel való rajzolás és a pasztell volt soron, a boltíves vörös kövek történetével is megismerkedhettek a nebulók. Ugyanakkor volt temperafestés, diófapác és tollal való rajzolás is.

A gyerekek Alsóörs több helyén is festettek, így csodálatos tájképek, csendéletek születtek. Megállapították, hogy a Balaton-part egyik legszebb helyén tartózkodnak. Kérdésünkre elmondták, hogy jövőre is visszajönnek, mert sokat tanultak ez alatt a néhány nap alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!