Hírek

2013.10.08. 19:19

Nobel-békedíjas kutatók a klímaváltozásról

Egy szép hársfacsemetével bővült a balatonfüredi Tagore sétány Nobel-díjasok ligeteként ismert része kedd délután.

A fát az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) nemzetközi kutatócsoportjának magyar tagjai közül négy tudós, Jászay Tamás, Somogyi Zoltán, Ürge-Vorsatz Diana és Faragó Tibor ültette el a betegsége miatt távol lévő Nováky Béla professzor nevében is, hogy ezzel is emlékeztessenek a klímakutatás, valamint a klímaváltozás elleni gyakorlati lépések fontosságára. A jogot a helyhez, illetve a faültetéshez azzal a kiemelkedő tudományos munkával érdemelték ki, amelynek eredményeként az IPCC Al Gore akkori amerikai alelnökkel megosztva 2007-ben elnyerte a kollektív Nobel-békedíjat. Hári Lenke alpolgármester elmondta, hogy a faültetés hagyományát elindító Tagore 1926-os tette óta sokféle ok miatt ültettek már fát a sétány mellé. A mostani eseménnyel a tudományos teljesítményt szeretnék megtisztelni. A klímakutatás különösen fontos a vidékünkön, ahol a Balaton közvetlenül jelzi az éghajlati problémákat már ma is.


Somogyi Zoltán, Faragó Tibor, Ürge-Vorsatz Diana és Jászay Tamás (balról jobbra) a Tagore sétányon ültetett el egy kis hársfát (Fotó: Nagy Lajos)

Mint Hári Lenke elmondta, a faültetés az emlékállítás mellett egyben felhívás is midenkinek azért, hogy jobban foglalkozzunk ezzel a jövőnket meghatározó üggyel. A faültetésre való felkérést Somogyi Zoltán erdészeti tudományokkal foglalkozó professzor köszönte meg társai nevében is. A klímaváltozás elleni munka egyik fontos eszköze az erdők telepítése, hogy segítségükkel kivonjuk a levegőből a szén-dioxidot. Egyetlen fácska önmagában nem válthatja meg a világot, nem köthet meg annyi szén-dioxidot, hogy annak érdemleges hatása legyen az éghajlati folyamatokra. Mégis fantasztikus ereje lehet, mert segítségével üzenni lehet az emberek számára. Ez a fa nemcsak azt hirdeti, hogy a klímaváltozás egy nagyon komoly probléma, hanem azt is, hogy tenni lehet és tenni kell ellene mindannyiunknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!