Hírek

2010.01.19. 03:28

Nincs holtidő a vadászoknak

A téli időszak nagy jelentőségű a vadgazdálkodóknak, no nem a vadászat miatt, sokkal inkább azért, mert ilyenkor alapozzák meg a jövőt.

Tremmer Tamás

Ilyenkor is nagy a felelősségük a vadgazdálkodóknak, hiszen a zord időben gondoskodniuk kell arról, hogy a vad jó erőben vészelje át a telet, nyilatkozta Pap Gyula, a Veszprém megyei Vadászkamara elnöke, aki gyakorló vadásztársasági elnök is egyben.

A vadászok etetőhelyeket alakítottak, ahova az időjárás függvényében rendszeresen szállítják a takarmányokat, amit kiegészítenek táppal, sózókkal. Biztosítják a folyadékot is, ha kell, vizet visznek az élőhelyekre, törik a dagonyákat és a többi. Mindez fe-lelősségteljes munka. Rendkívül fontos az anyaállatok kondíciója, hiszen a szarvastehenek ilyenkor már majd félidős borjasak.

A vaddisznók búgása november végén befejeződött, az anyadisznók ellése februártól várható. A téli etetés nagyban segíti a jó szaporulatot, az utódok túlélésének megteremtését. A tél az őzbakagancsok felrakásának az időszaka, a táplálék utánpótlása nekik is rendkívül fontos.Télen vadásznak a társas nagyvadakra. Ennek egyike a riglivadászat, ez egyes nagyvad fajok (gím, dám, muflon) nőivarú és fiatal egyedeinek az elejtését jelenti. Ennek fő célja a vadban feldúsult területeken az állományapasztás. A vaddisznóhajtás a nagyvadas területek várva várt téli ünnepe, amely hasonló célt szolgál, mint a riglizés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!