Hírek

2014.09.10. 10:42

Nincs forrás a 82-es főútvonal átkötésére

A 82-es számú főút átkötése a 8-as számú főútra forráshiány miatt csúszik. Ha lesz rá uniós pénz, akár 18 hónapon belül elkészülhet.

Tremmer Tamás

Jelentős környezeti terhelést okoz az átmenő forgalom Veszprém gyulafirátóti és kádártai szakaszán, ezért egyre sürgetőbbé válik a 82-es számú főútvonal átkötése a 8-as főútra, amivel a két településrész tehermentesíthető. A beruházás ügyében Mesterházy Attila MSZP-s országgyűlési képviselő dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterhez intézett kérdést. A politikus úgy fogalmazott, hogy a 82-es főúton egész évben jelentős a gépjárműforgalom, a balatoni idegenforgalmi szezon miatt a nyári időszakban pedig különösen. 2006-ban forgalomcsillapító szigetek ugyan épültek Gyulafirátóton, de az igazi megoldást az elkerülő út megépítése jelenti, aminek az elkészülte egy kormányhatározat szerint a 2007-2013 közötti időszakra volt ütemezve. Mikor készül el a beruházás? – kérdezte.


Jelentős az átmenő forgalom Gyulafirátóton és Kádártán is (Fotó: Stiger Ádám)

A projekt a Közlekedési Operatív Program keretén belül az előkészítési (támogatási, engedélyezési, területszerzési) feladatokat célzó támogatási szerződéssel rendelkezik, ami a kivitelezési feladatok forrásait egyelőre nem biztosítja, válaszolta a miniszter. A projekt kivitelezési tervei elkészültek. A hidakra és az útszakaszra vonatkozó építési engedélyek 2014 közepéig voltak érvényesek, ezek meghosszabbítását célzó eljárások folyamatban vannak. A 2014-2020-as európai uniós költségvetési ciklus projektlistájáról még nem született végleges döntés. A beruházás csak a szükséges forrás biztosítása után indulhat meg, a kivitelezéshez 18 hónap elegendő, közölte dr. Seszták Miklós.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!