Hírek

2014.01.23. 09:22

Népi ízek és hagyományőrzés a Lencse- és hurkafesztiválon

A hagyományőrzés, a helyi értékek bemutatása a legfőbb célja a Lencse- és hurkafesztiválnak, amelyet február 1-jén immár második alkalommal rendeznek meg Nemesvámoson.

Szabó Péter Dániel

- Tavaly debütáló rendezvényünk a népi hagyományok megőrzését tűzte zászlajára. Nemesvámos régen a lencsetermesztésről volt híres, fontos része volt az itt élő emberek étkezésének ez a zöldségféle. Falun természetesen a hurka is igen kedvelt és elterjedt étek volt, ezeknek a hagyományoknak, helyi értékeknek szeretnénk emléket állítani a fesztivállal - mondta el lapunknak Marosi Istvánné, az önkormányzati rendezvény szervezője.

(Archív fotó: Orosz Péter)

Február 1-jén ennek megfelelően gasztronómiai csodákat is megkóstolhatnak azok, akik ellátogatnak a vámosi sportcsarnokhoz, ahol a főzőversenyre benevezett csapatok olyan hagyományos ételeket készítenek majd el, mint a tört lencse, a lencsegulyás vagy a lencsesólet. A hurkakészítő viadalon pedig az ízletes disznótoros elkészítésének teljes folyamatát végigkövethetik az érdeklődők, majd ha kedvük tartja, meg is ízlelhetik a magyaros finomságokat.

A rendezvényt 10 órakor dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes nyitja meg, s délután ő adja majd át a díjakat a legjobb lencseétel, illetve hurka készítőinek is. Közben kulturális műsort is láthatnak a vendégek, fellép a Borostyán Népdalkör, a Szilágyi keresztény iskola 2. osztályos néptáncos csoportja, s a Barátok zenekar kíséretével műsort ad a Lencseszemek Asszonykör is. Ezt követően a Csillag születik műsorból ismert Mészáros János Elek énekel, majd Sáti és barátai néptáncbemutatójának és a Jávor Pál Nemzeti Cigányzenekar műsorának is tapsolhatnak a megjelentek.

Kísérőprogramként a Korok viseletei címmel a veszprémi Méteres Szabóságnak nyílik kiállítása, de lesz termelő piac, bemutatkoznak a népi mesterségek képviselői, s lovaskocsikázásra is lesz lehetőség a II. Vámosi Lencse- és Hurkafesztiválon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!