Hírek

2014.08.21. 13:36

Nemzetiségi választások - Sok helyen még hiányos a névjegyzék

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint Veszprém megye 89 településen tartanak nemzetiségi választást is a helyi önkormányzatok megválasztásával párhuzamosan, ha addig a további feltételek is teljesülnek.

Győrffy Árpád

A csütörtöki állapot szerint megyénben 4098 személyt vettek fel a választói jegyzékbe. Közülük egy horvát, 45 lengyel, 2371 német, 74 örmény, 1432 roma, 87 szlovák, 88 ukrán nemzetiségű. Az NVI megyénkre nemzetiségenként bontott adatai szerint a horvátok, lengyelek, örmények, szerbek egy-egy, a szlovákok és ukránok kettő-kettő, románok négy, a romák 36, a németek 56 helyi nemzetiségi önkormányzatot választhatnak maguknak, illetve szavazhatnak a megyei képviselőikre. Ugyancsak az NVI településenként bontott adatai szerint a 113 a kitűzött választások együttes száma.

A választás megtartásának előfeltétele, hogy egy-egy helyen a polgárok megfelelő számban felvetessék magukat a választói névjegyzékbe az adott nemzetiséghez tartozóként, majd az önkormányzat megalakításához szükséges minimális számban jelölteket is állítsanak. Az NVI adatai szerint több olyan település van, ahol bár kitűzték a választást, de a névjegyzékbe még senki sem vetette fel magát, vagy a számuk nem éri el azt a minimális létszámot, ami a jelöltállításhoz kell.

Csabrendeken, Kertán, Lesenceistvándon, Szentantalfán, Szentkirályszabadján, Tagyonban, Ukkon nincs még egyetlen személy sem a választói névjegyzékben azokból a nemzetiségiekből, akik az adott helyen az előzetes feltételek szerint önkormányzatot állíthatnának. Négy vagy kevesebb személy szerepel az érintettek közül Alsóörsön, Balatonfűzfőn, Balatonkenesén, Nemesvámoson, Pápasalamonban, Mencshelyen, Nyirádon, Lovászpatonán és Balatonalmádiban is az NVI csütörtöki adatai szerint. A választáson azok vehetnek részt, akik szeptember 26-án 16 óráig felvetetik magukat a nemzetiségi névjegyzékbe, de jelöltajánlás határideje már szeptember 8-án lejár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!