Hírek

2015.03.24. 08:13

Nem adta meg a kölcsönt, nem fizette a lakbért - Vádemelés a csaló 62 éves nővel szemben

A Veszprémi Járási Ügyészség többrendbeli csalás bűntette és sikkasztás vétsége miatt emelt vádat egy 62 éves nővel szemben, aki a 2010. év elejétől az egyik Balaton-parti településen számos sértett pénzét csalta ki, de előfordult, hogy fizetési szándék nélkül kötött lakásbérleti szerződést, s halmozott fel jelentős tartozást, vagy éppen a sértettek által rábízott pénzt élte fel.

Az asszony 2010-től semmilyen rendszeres jövedelemmel, nagyobb vagyonnal nem rendelkezett, ezért megélhetését kölcsönökből biztosította, melyek visszafizetésére sem szándéka, sem képessége nem volt.

Több esetben előfordult, hogy a sértettektől – bár pénzüket nem fizette vissza – további összegeket kért, miként az 2010 elején is történt. A vádlott előbb azt ígérte, hogy a 120.000 forintos tartozását pár napon belül visszafizeti, s bár erre nem került sor, az év folyamán még több mint 1.000.000 forintot kért kölcsön a sértettől alapítványi célra, illetve gyermekének gyógyszerre hivatkozással.

2010-ben az asszony további három sértettet tévesztett meg hasonló módon, 100.000, 700.000 és 1.200.000 forintos kárt hagyva maga után. Az elkövető többnyire – külföldiek nyaraltatását, szálloda üzemeltetését, Amerikában élő magyarok Magyarországra utaztatását szolgáló – vállalkozás megindításához szükséges pénzösszegek kifizetésére kért kölcsön, s volt, hogy arra hivatkozott, időlegesen nem fér a pénzéhez, mert számláját az édesapja zároltatta.

Az asszony 2010 őszén egy családi házat is kibérelt, amikor egy, a kaució összegét is magában foglaló pénzösszeget átutalt a sértettnek, azonban a továbbiakban sem lakbért, sem rezsit nem fizetett, s az ingatlanból is csak a sértett többszöri felszólítására, a következő év tavaszán költözött ki.

2012 nyár végén a vádlottnak nem volt lakhatási lehetősége, ám ismeretsége révén egy Zala megyei faluban szállást talált magának. A ház rezsijét itt sem fizette, ráadásul, mikor a ház tulajdonosa megkérte, hogy a gázszámláját fizesse be, s ehhez a pénzt is átadta, az asszony a pénzt nem a számla befizetésére fordította, hanem felélte. Hasonlóképpen károsította meg a szállásadója édesanyját, amikor a sértett által mosógép vásárlásra adott pénzt költötte saját magára.

Az előzetes letartóztatásban lévő vádlottal szemben a járási ügyészség szabadságvesztés büntetés kiszabására tett indítványt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!