Hírek

2014.12.16. 16:35

Negyed százada írta a Napló: Elhunyt Andrej Szaharov

Veszprém - A Nobel-békedíjas tudós halálának hírét a szovjet főváros sajtóköreiben nyugati újságírók tették először közzé. A jeles fizikus 68 évet élt.

Balassa Gergő

A Naplóban 1989. december 17-én méltató cikk jelent meg a neves orosz atomkuta-tó tudósról:

Szaharov neve fizikusként összefonódott a szovjet nukleáris fegyverek megteremtésével, őt nevezik a szovjet hidrogénbomba atyjának. Éppen tudományos tevékenysége ébresztette rá, milyen veszély fenyegeti az emberiséget az atom- és hidrogénfegyverek korában. A felismerés vezette arra az útra, amelyen polgárjogi harcosként haladva vállalta a kegyvesztettséget, a hivatalos körökkel való szembekerülést, a száműzetést.

Andrej Szaharov atomkutató Fotó: archív

Szaharov egyike volt azoknak, akik a reformok, az át-alakítás ütemével elégedetlenek voltak, a lassúságtól a megkezdett politika visszafordíthatatlanságát féltették, s ezért létrehozták a régióközi képviselőcsoportot. Szaharovot ennek egyik társelnökévé választották. Bár ő maga is gyakran bírálta a gorbacsovi politika egyes lépéseit, leg-utolsó nyilatkozataiban is azt hangoztatta, hogy ez a vezetés támogatást érdemel.

Nem érhette meg, hogy a Szovjetunióban megvalósuljanak azok az eszmék, amelyekért évtizedeken át harcolt, de az utolsó pillanatig láthatta, hogy személyes hozzájárulása révén is formálódik az általa is áhított új, demokratikus Szovjetunió.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!