Hírek

2014.10.21. 13:26

Négy szavazaton múlt a lókúti válaszás – a falut megosztja az eredmény

Lókút – Négy szavazattal nyert a helyi önkormányzati választásokon Surányi Mihály független jelölt, eddigi polgármester, Kuti Csaba független jelölttel szemben.

Kutasi Zsófia

A négyszázharminckilenc lakosú faluban kétszázötven érvényes szavazat született, melyen belül 50,8 százalékot Surányi Mihály, 49,2 százalékot Kuti Csaba ért el. Lókút megosztottságát mutatja, hogy az ellenzék szerint olyanok voksán múlt az eredmény, akik nem a faluban élnek. A polgármester cáfolja a vádakat. Surányi Mihály, a Fidesz-KDNP támogatásával indult, tizenkét éve polgármester, a negyedik ciklusát tölti a településen. A Naplónak elmondta, évek óta élnek Lókúton azok, akire a gyanú terelődött.

Surányi Mihály bízott abban, hogy az emberek értékelik a munkáját, a hozzáállását, amit tudott, elkövetett a lehetőségekhez mérten. Volt pár hamis ember mindkét oldalon – értékeli a végeredményt
Fotó: Nagy Lajos

- Fáj az eredmény, ez az igazság. Nekem nem kellett lefeküdni a küszöbre sehova azért, hogy szavazzanak rám – fogalmazott a polgármester. Szerinte Kuti Csaba a faluért semmit nem tett idáig. - Messziről jött ember bármit mondhat, de minden csoda három napig tart - tette hozzá. A polgármester bízott abban, hogy az emberek értékelik a munkáját, a hozzáállását, amit tudott, elkövetett a lehetőségekhez mérten. - Volt pár hamis ember mindkét oldalon - értékeli a szoros végeredményt. Nem vagyok ígérgetős típus, inkább kevesebbet ígérek, de azt megcsinálom. Mint mondta, büszke a partnertelepülési kapcsolatra, a hagyományőrző tevékenységre, és fejlesztésekre. - Van, akik sérelmezik, hogy nem működik a civil tevékenység – az az ő bajuk, a miénk az működik.

Kuti Csaba a megyei közgyűlés egykori elnöke szintén függetlenként indult, elmondta, olyanok is szavaztak, akik évtizedek óta nem élnek Lókúton, de valamilyen kötődésük, vagy rokoni kapcsolatuk miatt Surányi Mihályra voksoltak.


Lipp Zoltánné szerint nem tájékoztatják az emberek a falut érintő ügyekről

- Az, hogy jelentkeztem, felpörgette a választási hangulatot, ezért elégedett vagyok az eredménnyel – fogalmazott Kuti Csaba, aki változáspártinak tartja magát. Elmondta, sok lókúti megbántva érzi magát, mert az ügyeiket nem kezelik kellő figyelemmel.

Szerinte Surányi Mihály amikor látta, hogy veszélyben van a széke, a választás előtti hónapban aktívan dolgozott - ha ilyen lenne, nem lenne gondja vele.

Kuti Csaba nem támadja meg a választási eredményt. A képviselő testületbe kért ellenzéki jelölt bejutott, így azt ígéri, hogy a testület ellenőrző funkciója keményen érvényesülni fog.


Kuti Csaba nem támadja meg a választási eredményt

- Alapvetően a belső légkör javítására van szükség, és nem arra, hogy mindent a polgármester irányítson. A korábbi nyolc civil szervezetből jelenleg három működik. A kulturális és sportügyek  szervezéséhez szükség van egy erre kijelölt emberre,emellett a pályázati pénzeket be kell hozni a településre. A jövő a fontos, és hogy az alvó állapotából ébredjen fel a falu.

Lipp Zoltánné nem elégedett Surányi Mihály munkájával, aki szerinte megtévesztő kampányt folytatott.

Dörnesz Tamás elsődleges szempontnak tartja a hagyományok megőrzését (Fotó: Nagy Lajos)

- Évek óta nincs a faluban önkormányzat által szervezett közösségi rendezvény, falunap, idősek délutánja, ahol a fiatalok vagy az idősek együtt szórakozhatnának, beszélgethetnének. Nincs közösségi élet. Nincsenek tájékoztatva az emberek a falut érintő ügyekről, nem tudjuk, hogy mit miért csinál a polgármester és a képviselő testület.  Az éves közmeghallgatásokra már nem is mennek el az emberek, mert ott sem kapnak részletes tájékoztatást, mert csak összegző számadatokat olvas fel a polgármester a papírjából – fogalmazott a fiatal anyuka.

Dörnesz Tamás támogatja Surányi Mihály tevékenységét. Elsődleges szempontnak tartja a hagyományok megőrzését, és azt, hogy a polgármester a falu életének aktív résztvevője legyen. Úgy tapasztalta, hogy Surányi Mihály rugalmas, nyitott a helyiek ötleteire, meghallgatja őket. Az állattartással is foglalkozó fiatalember elégedett a kulturális és sportprogramokkal, az eddigi felújításokkal, valamint az óvoda és iskola működésével is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!