Hírek

2014.04.07. 15:26

Ne fúrjanak új kutakat!

Parázs hangulatban egyhangúlag elutasították a Drv Zrt. új kútfúrási tervét a nemesvámosi közmeghallgatás résztvevői hétfőn, a zsúfolásig megtelt polgármesteri hivatalban.

Kovács Erika

A DRV Zrt. hat darab, egyenként 200 méteres kutat fúrna a nemesvámosi, tótvázsonyi térségben napi 12 ezer köbméter kapacitással a biztonságos és jó minőségű balatonfüredi, balatonalmádi, balatonkenesei ellátás érdekében.

Az emberek elmondták:  nem tudják, mennyi kutat fúrnának, és hol? Úgy tudják, a dörgicsei, a csicsói térségben is tervez fúrásokat a DRV Zrt. a nemesvámosi, veszprémi térség mellett. A lakók féltik meglévő vízbázisukat, tartanak attól, hogy elapadnak kútjaik, nem tudják öntözni ültetvényeiket, földjeiket.

(Fotó: Kovács Erika)

A kútfúrási tervet elutasították mások mellett Veszprém, Szentgál, Márkó, Herend, Nemesvámos, Tótvázsony-, valamint a térség vízszolgáltatója, a Bakonykarszt Zrt. elöljárói. Velük értettek egyet a megjelentek, köztük a térség vállalkozói, a dörgicsei-medencei lakók, borászok, szőlészek. A beruházás kedvezőtlenül érintené a Séd-patakot is, veszélybe sodorná az egséz térség mezőgazdaságát, mert a leendő kutak miatt nem lehetne műtrágyát használni a földeken. A lakók javasolták: nyerjenek vizet a várpalotai térségből, a nyirádi kutakból,  a Balatonból, vagy a balatonalmádi felesleges kapacitásból.

A tervekről a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség, valamint a DRV Zrt. képviselői beszéltek. Utaltak rá: a várpalotai térséget már vizsgálják, és nem feltétlenül a nemesvámosi térségben fúrják majd a kutakat. Kiemelték: Hévíz miatt Nyirád nem jöhet szóba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!