Hírek

2017.05.02. 07:35

Nagy pontyok éjjel- nappal - Lezajlott a Balaton legnagyobb bojlis horgászversenye

Balaton - Véget ért a Balaton legnagyobb bojlis horgászversenye. A 127 csapat hat napon át éjjel- nappal horgászott öt kilogramm feletti pontyokra. A győztes a Pontycentrum csapata lett 644, 54 kilogrammnyi összefogással. Ezen a versenyen a kifogott halakat gondos mérlegelés és fotó után visszaengedik a vízbe.

Sági Ági

Az IBCC-t (International Balaton Carp Cup), azaz a Nemzetközi Balatoni Ponty Kupát harmadik alkalommal tartották meg a tavon. Az első évben ötven, másodszorra nyolcvan, az idén már 130 csapat mérte össze a tudását és a szerencséjét. A háromfős csapatok Alsóörstől végig az északi parton Balatonöszödig 23 település 43 helyszínén foglalták el a vízpartokat.


A legnagyobb hal Fotó: IBCC

-  Az idén kaptunk mindent, hideget, meleget, szelet- gyakorlatilag mindent, ami befolyásolni tudja a horgászatot. Ez a rekordok versenye volt. A versenyzők összesen több, mint 14 tonna halat fogtak ki, nem hiszem, hogy akár Európában máshol ezzel versenyezni tudnának. A verseny legnagyobb hala egy 26 kilogramm feletti ponty volt, a 127 regisztrált csapatból csak négy nem tudott halat fogni- mondta el lapunknak Csörgő Tamás vezető bíró.

Itthon is egyre népszerűbb a bojlis horgászat, de látszik, hogy külföldön sokkal nagyobb hagyománya van. Az induló csapatok 80 százaléka külföldről érkezett. Ennek ellenére a Magyarok jól szerepeltek, az első négy helyből hármat hazai csapatok szereztek meg. A harmadik helyre egy szlovák csapat futott be, óriási küzdelemben letaszítva a dobogóról a verseny utolsó napján még a második helyen is szereplő házigazda Balatoni Halgazdálkodás csapatát. Ők a Fair Play díjat kapták meg. Második a Fonyódon horgászó Black Carp Team lett, első helyen a badacsonylábdihegyi strandon horgászó Pontycentrum csapata végzett. A három sportos fiatalember közül ketten civilben tűzoltóként dolgoznak. Hundzsa Ferenc, László Sándor és Karácsony Attila a hat nap alatt több, mint 644 kilogramm pontyot fogott.

Az eredményhirdetés Fotó: a szerző

-  Nálunk egy 19 kilogramm fölötti tőponty volt a legnagyobb. Közepes halból próbáltunk minél többet megfogni, ez többé- kevésbé sikerült is. A finisben aztán már minden halat megpróbáltunk megfogni, mert nagy volt a verseny. Bár minden nap volt viharjelzés, a halak szerencsére éjjel- nappal jöttek. Ez a csapat ebben a felállásban először versenyzett, de úgy vélem nem utoljára- mondta el Hundzsa Ferenc.

Jövőre április utolsó hetében ismét körbeülik a horgászok a Balatont, és megpróbálják megdönteni az idei eredményeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!