Hírek

2015.01.04. 12:04

Nagy forralt bor teszt

Balatonfüred - Forralt bor versenyen kóstoltuk végig az amatőr és profi borászok alkotásait. Volt fehér, vörös, de még zöld nedű is. Győztest is hirdettünk.

Prevics Éva

Jó hangulatban érkeztünk, és még jobb hangulatban távoztunk a balatonfüredib forralt bor versenyről. Borászok, hobbi borászok és teljesen amatőrök neveztek forralt boraikkal. A kóstolók pedig szavazhattak az általuk vélt legjobbra. A Napló maga is megválasztotta a saját győztesét.

A Forralt bor nevű csapat alkotása jó fűszerezésű, naranccsal, fahéjjal, gyömbérrel, aszalt szilvával és szegfűborssal ízesített ital volt. Én a szegfűborsot soknak éreztem, de alapvetően ízlett.

A Füredkult egy saját kreációval, a zöld tündér névre hallgató finomsággal kényeztette a vendégeket. Kicsit merésznek éreztem a színt, valahogy emiatt az ízvilág sem érintett meg, hiszen egy zöld italtól valamiért kivi ízt várnék, de legalábbis nem bor ízt. Sok perces unszolásomra végül kiderült, hogy mitől is zöld a bor, marcipán esszenciát használtak.

Fotók: Stiger Ádám

A Lídia borház standjánál, mégis csak profikról lévén szó, magasra tettük a lécet. Nem is csalódtunk. Megtudtuk, hogy szigorú recept alapján készítik a forralt bort. Egy literhez 80 gramm cukrot adnak, és öt literenként fél liter szőlőlevet is tesznek az italba. A forralt bor összetételét sem bízzák a véletlenre, hetven százalékban olaszrizlinget, harmincban pedig muskotályt tartalmaz. Varga András borász szerint nem szabad vizezni vagy túlfőzni a bort, 82 és 87 fok között kell tartani és a gyümölcsöt is csak főzés után szabad beletenni. Még egy házi praktikát is megtudtunk, soha nem szabad vasedényben főzni a bort, mert rossz illata lesz tőle.

A hobbi borászokból álló Borgazmus csapata gyömbérrel, borókával ízesített itókával készült. kellemesen édes, utóíz nélküli ital volt, számomra éppen megfelelő hőmérsékleten.

A Hantos Labor amatőr csapat forralt bora árasztotta számomra a legkarácsonyibb illatot. Háromféle gyümölccsel dolgoztak, csillagánizst és szerecsendiót is használtak, emiatt nagyon karakteres íz született.

A számomra legfinomabb bort alkotó Gézengúz csapat módszere majdnem mindenben ellentmond a vérbeli borászok elveinek. Bár az általuk alkotott bor illata nem volt annyira erőteljes, az íze annál meggyőzőbb volt. A csapat nagymama receptje szerint dolgozott és igenis használt vizet a készítésnél, bár hozzátették nem szabad hagyni, hogy elkezdjen forrni a nedű. A speciális fűszerkeverékkel elért ízvilág engem nagyon meggyőzött. Nem volt túl erős, túl édes, vagy túl fűszeres. Nálam ők nyerték a forralt bor versenyt, de ötletessége okán különdíjat érdemelt a Füredkult zöld színű különlegessége is. A verseny hivatalos győztese egyébként a Borgazmus csapata lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!