2015.01.04. 12:04
Nagy forralt bor teszt
Balatonfüred - Forralt bor versenyen kóstoltuk végig az amatőr és profi borászok alkotásait. Volt fehér, vörös, de még zöld nedű is. Győztest is hirdettünk.
Jó hangulatban érkeztünk, és még jobb hangulatban távoztunk a balatonfüredib forralt bor versenyről. Borászok, hobbi borászok és teljesen amatőrök neveztek forralt boraikkal. A kóstolók pedig szavazhattak az általuk vélt legjobbra. A Napló maga is megválasztotta a saját győztesét.
A Forralt bor nevű csapat alkotása jó fűszerezésű, naranccsal, fahéjjal, gyömbérrel, aszalt szilvával és szegfűborssal ízesített ital volt. Én a szegfűborsot soknak éreztem, de alapvetően ízlett.
A Füredkult egy saját kreációval, a zöld tündér névre hallgató finomsággal kényeztette a vendégeket. Kicsit merésznek éreztem a színt, valahogy emiatt az ízvilág sem érintett meg, hiszen egy zöld italtól valamiért kivi ízt várnék, de legalábbis nem bor ízt. Sok perces unszolásomra végül kiderült, hogy mitől is zöld a bor, marcipán esszenciát használtak.
Fotók: Stiger Ádám
A Lídia borház standjánál, mégis csak profikról lévén szó, magasra tettük a lécet. Nem is csalódtunk. Megtudtuk, hogy szigorú recept alapján készítik a forralt bort. Egy literhez 80 gramm cukrot adnak, és öt literenként fél liter szőlőlevet is tesznek az italba. A forralt bor összetételét sem bízzák a véletlenre, hetven százalékban olaszrizlinget, harmincban pedig muskotályt tartalmaz. Varga András borász szerint nem szabad vizezni vagy túlfőzni a bort, 82 és 87 fok között kell tartani és a gyümölcsöt is csak főzés után szabad beletenni. Még egy házi praktikát is megtudtunk, soha nem szabad vasedényben főzni a bort, mert rossz illata lesz tőle.
A hobbi borászokból álló Borgazmus csapata gyömbérrel, borókával ízesített itókával készült. kellemesen édes, utóíz nélküli ital volt, számomra éppen megfelelő hőmérsékleten.
A Hantos Labor amatőr csapat forralt bora árasztotta számomra a legkarácsonyibb illatot. Háromféle gyümölccsel dolgoztak, csillagánizst és szerecsendiót is használtak, emiatt nagyon karakteres íz született.
A számomra legfinomabb bort alkotó Gézengúz csapat módszere majdnem mindenben ellentmond a vérbeli borászok elveinek. Bár az általuk alkotott bor illata nem volt annyira erőteljes, az íze annál meggyőzőbb volt. A csapat nagymama receptje szerint dolgozott és igenis használt vizet a készítésnél, bár hozzátették nem szabad hagyni, hogy elkezdjen forrni a nedű. A speciális fűszerkeverékkel elért ízvilág engem nagyon meggyőzött. Nem volt túl erős, túl édes, vagy túl fűszeres. Nálam ők nyerték a forralt bor versenyt, de ötletessége okán különdíjat érdemelt a Füredkult zöld színű különlegessége is. A verseny hivatalos győztese egyébként a Borgazmus csapata lett.