Hírek

2014.07.11. 15:42

Munkában a helikoptermentők

Veszprém - Célegyenesbe ért a „Borz” Helikopteres Hagyományőrző Egyesület helikoptermentő kezdeményezése. Új helyen dolgozhatnak tovább a Mi-24D felújításán az önkéntesek.

Szabó Péter Dániel

Több mint egy éve, esztendeje egy hatástalanított Mi-24D harci helikopter felújításán dolgozik a Balogh Ákos vezette veszprémi „Borz" Helikopteres Hagyományőrző Egyesület, hogy így állítsanak méltó emléket az éppen tíz esztendeje megszűnt szentkirályszabadjai MH 87. Bakony Harci Helikopter Ezrednek.

Az egyesületnek ugyanis határozott célja, hogy emlékező múzeumot, kiállítóhelyet hozzon létre a katonai helikopteres repülés egykori fellegvárában. A nagy múltú ezrednek jelenleg mindössze egy bazalt kőszikla állít emléket a Városi Művelődési Központ (volt HEMO) előtti parkban. Több évig küzdöttek, hogy a tulajdonukba kerülhessen egy hatástalanított Mi-24D harci helikopter, míg végre 2013 nyarán egy fővárosi cég felajánlott nekik egyet. A „vas" egy városszéli telephelyen állt, ott dolgoztak a felújításon, ám a tulajdonos jelezte, el kell hagyniuk a területet.

Balogh Ákos és Ürmös István a Mi-24D harci helikopter mellett a dózsavárosi telephelyen. Fotó: Szabó Péter Dániel

Emiatt az egész projekt veszélybe került, ám az utolsó pillanatban a veszprémi Ürmös István segítő kezet nyújtott az egyesületnek. – Az eredeti szakmám MIG-21-es vadászgép szerelő, így évtizedek óta kötődöm a katonai repüléshez, így régóta ismerem és követem Ákosék tevékenységét. Amikor megtudtam, hogy nehéz helyzetbe kerültek, felkerestem őket, s felajánlottam a cégem dózsavárosi telephelyén egy területet, ahol térfigyelő kamerával őrzött helyen, nyugodtan dolgozhatunk a helikopter felújításán. A környéken élők is örömmel fogadták az utcáról is jól látható gépet, sokan gratuláltak, s biztattak minket, sőt, segítettek is a munkálatokban  – mondta el a helyszínen Ürmös István.

– Együttműködési szerződést kötöttünk, azaz hosszútávon otthonra lelhet itt a Mi-24-esünk – fűzi hozzá Balogh Ákos, aki új támogatójával együttműködve komoly terveket dédelget. – Rengeteg új alkatrészt, például pilótaülést, kiömlő nyílást, hatástalanított célzó eszközöket szereztünk be az elmúlt hetekben, így már szinte minden megvan, csupán össze kell szerelni a gépet. Már most be lehet ülni például a felújított deszanttérbe, de az orrfutó gumit is felszereltük, így vontatható lett a masina - sorolja Ákos, majd megjegyzi, azért még akad munka bőven, hiszen például főreduktorra és forgószárnyakra továbbra is szükség lenne, ám az milliós tételt jelent. Ettől függetlenül néhány hónapon belül a haditechnika iránt érdeklődők fogadására is alkalmas lehet a helikopter, amelyből a felújítás anyagi hátterének biztosítását segítő bevételre is szert tehet majd az egyesület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!