Hírek

2015.04.18. 19:17

Mozdonyfütty a Cuha-völgyben

Vinye - A Cuha-völgyi vasút ünnepnapján gőzvontatású nosztalgiavonattal tisztelegtek a vasútvonal építői és a viadukt névadója, Gubányi Károly előtt.

Tremmer Tamás

Ismét mozdonyfütty törte meg a bakonyi csendet. A Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség a 11-es számú, Győr-Veszprém vasútvonal ünnepnapján nosztalgiajáratot szervezett a Cuha-völgyébe. A zsúfolásig megtelt vagonokban utazók ezzel a „bejárással" tisztelegtek a vasútépítők előtt.

A Magas-Bakony vonulatait átszelő Cuha-patak szűk, nagy esésű, néhol erősen kanyargó szurdokvölgye nem igazán alkalmas vasútvonal vezetésére, ezért az itteni pálya építése rendkívüli műszaki felkészültséget igényelt a kor szakembereitől. A Bakonyszentlászló-Veszprém közötti szakaszt 119 évvel ezelőtt, 1896-ban Gubányi Károly mérnök vezetésével építették, akinek ez volt a későbbi, távol-keleti vasútépítési sikereit megalapozó munkája. A vasútvonal Cuha-völgyi szakaszát a kormány 2011-ben műemléki védettség alá helyezett.

 

A Bakonyvasút Szövetség civil kezdeményezésre 2013-ban felvállalta, hogy a vasútvonal viaduktjai közül a Cuha-völgyben elhelyezkedőt, a turisták által leginkább látogatott műtárgyat a vasútépítő Gubányi Károlyról nevezzék el.

Bödecs Barnabás, a szövetség elnöke lapunknak azt mondta, a vasútvonal fenntartása azért fontos, mert Győr vonzáskörzetének kiváló elővárosi vasútja lehet a jövőben. A vonal két megyeszékhelyet, Győrt és Veszprémet köti össze, és Veszprémnek Nyugat-Európa felé a közösségi közlekedési kapcsolatát jelenti. A Cuha-völgyi vasút jelenleg Magyarország egyedüli, a hegyvidéki vasutakra jellemző technológiával épült normál nyomtávú vasútvonala, amely csodálatos tájon halad, és kiváló turisztikai célpont mindenkinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!