Hírek

2017.05.04. 15:55

Motorzajtól dübörgött a kupi táj

Kup – A falu búcsújának hagyományát felélesztvén motocross szabadedzést és családi napot tartottak a motorsport egykori fellegvárában, melynek pályáján egyszerre közel nyolcvanan adóztak a régi motorosok emlékének.

Laskovics Márió

MX Classic néven motoros technikai és családi napot szerveztek múlt szombaton Kupon. Az egész napos irányított, a helyi polgárőrség és az Országos Mentőszolgálat által biztosított szabadedzés során kategóriákra bontva próbálhatták ki magukat a motocross szerelmesei, kicsik és nagyok egyaránt, valamint találkozhattak profi magyar és nemzetközi versenyzőkkel. Amíg a motorok dübörögtek, addig az önkormányzat nagy rendezvénysátrában és körülötte a helybeliek sütöttek, főztek. Családi programok, motoros siklóernyő bemutató, ingyenes ugrálóvár, trambulin, szülői felügyelettel quad használat, valamint kürtőskalács, vattacukor, pattogatott kukorica, és lufik színes kavalkádja várta a faluba látogatókat.

Hiér Judit, a falu polgármestere beszámolt róla, hogy több száz érdeklődő érkezett az eseményre, más településekről is. A jó hangulatú, szép időben megvalósult rendezvényen sok gyerek vett részt.

Radics Róbert, a program főszervezője elmondta, tavaly folytattak tárgyalásokat a kupi önkormányzat vezetőivel, valamint a pálya tulajdonosával, hogy szeretnénk feléleszteni a rég feledésbe merült crosspályát, amely méltó otthona volt a ’80-as évek nagyszabású versenyeinek.

- Mindenki pozitívan fogadta az ötletet. Szempontjaink közé tartozott mind a falu, mind a környékbeli motorosok összekovácsolása. Számításaink beigazolódtak. Nagyon sok segítséget kaptunk az önkormányzattól, a helyi vállalkozóktól, és a falu lakosságától is. A segítségnyújtás nem pénzben nyilvánult meg, hanem kétkezi munka formájában, illetve gépeket biztosítottak a pálya rendbetételéhez, kialakításához, karbantartásához – emlékezett vissza.

- Az első hivatalos versenyt 2016 őszén tartottuk, melynek sikerén felbuzdulva az önkormányzat idén tavasszal azzal a kéréssel fordult hozzánk, hogy tartsunk egy olyan napot, amin a kupi búcsút és egy motoros napot ötvözünk. Ebből az ötletből kerekedett ki a rendezvény, amelyen a hobby és a kezdő motorosokon kívül jelen voltak azon amatőrök is, akik már évek óta versenyeznek országos bajnokságban, illetve kupasorozatban. Az ebéd elfogyasztása után minden résztvevő egyszerre felment a pályára, és két tiszteletkörrel adózott a régi kupi és ajkai motorosok emlékére, tiszteletére. Közel nyolcvan motor és quad dübörgött egyszerre, ami igazán felemelő érzés volt.

A tiszteletkörökön egyszerre közel nyolcvanan adóztak a régi motorosok emlékének

Az április 29-ei nap visszhangja és a rendezvény nyújtotta jó hangulat arra késztet minket, hogy hagyományt teremtsünk, és a jövőben is hasonló rendezvényeket szervezzünk. Őszre tervezzük egy MX verseny lebonyolítását – összegezte tapasztalatait Radics Róbert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!