Hírek

2014.09.12. 16:10

Mit érdemes megnézni a Balatonnál esős időben?

Nem érti, miért van itt és miért pont most? Bosszús, amiért a nyári szabadságát csak most tudta kivenni? Unja a szálloda wellness-részlegét, de nem tudja, hova menjen az esős Balatonon? Tippeket adunk.

Prevics Éva

Aki szeptemberre időzíti a balatoni nyaralását, az vagy teljesen tapasztalatlan, vagy pont ellenkezőleg, pontosan tudja, mit csinál, és szándékosan kerüli el a fagylaltozó gyerekek visító hadát, a strandon is egyfolytában mobiltelefonáló üzletembereket vagy a körömcipőben parton andalgó dámákat. A szeptemberi nyaraló valami teljesen mást kap. Nyugalmat, kisimult helyieket és persze még valamit, amivel legtöbbször nem tud mit kezdeni: esőt. Sok esőt!

Igaz, esőből nyáron sem volt hiány, de ez valahogy más. Ez makacsabb, mely közli, hogy egy-egy kerékpártúrán kívül már nem akad sok tennivaló a szabadban. Viszont Balaton bőven kínál rossz időben is programot a kétségbeesetten szobájában gubbasztó turistának.

Ha valaki az északi parton nyaral, akkor Balatonfüreden a Jókai Múzeum és a Vaszary-villa mellett feltétlenül keresse fel az idén nyílt óriás-akváriumot, a Bodorkát. Gyerekkel is kiváló program.

A Balaton élővilágát mutatja be Füreden a Bodorka (Fotó. Stiger Ádám)

Tihanyban két dolgot nem szabad kihagyni. A Tihanyi Bencés Apátságot és a Levendula Ház Látogatóközpontot. E két látványosság egy komplett délutáni program. A Levendula Házba egészen picikkel is érdemes menni, a félsziget kialakulását és a híres tihanyi levendula feldolgozását bemutató interaktív tárlat mellett rajzsarok várja a gyerekeket és a térségben élő kisállatokkal is találkozhatnak.

Balatonalmádiban egy teljes vízi múzeum várja a látogatókat. A Pannónia Kulturális Központban egy helyi horgász relikviáit mutatja be az állandó tárlat. Látható az orsók ősének számító százéves faorsó és például egy csaknem hetven éve kiadott horgászcikk-katalógus is.

Balatonfűzfőn a csillagvizsgálóban távcsöves bemutatókat, előadásokat, vetítéseket tartanak. Igaz, ide előre be kell jelentkezni.

A balatonfüredi Lóczy-barlang nem csak esős időben jó választás. A Tamás-hegy nyugati oldalában látványos mészkő rétegek zárják körül a mélyből feltörő langyos vizek által kioldott barlangot. Szeptember 30-tól csak előre bejelentett csoportokat fogadnak.

Balatonederics közelében, a Keszthelyi-hegység keleti peremén nyílt a fokozottan védett Csodabogyós-barlang, amely Magyarország tizedik és a Dunántúl hatodik leghosszabb barlangja. A bejárat mellett is látható szúrós csodabogyó nevű örökzöld cserjéről kapta nevét. Cseppköveivel és hasadékaival rendkívül látványos. Méreteiből adódóan alkalmas a tanbarlang szerepre, azaz a barlangjárás, barlangkutatás elsajátítására is. A barlangtúrára előzetes jelentkezés szükséges.

A Tapolcai-tavasbarlangot 1903-ban fedezték fel kútásás közben, tíz évvel később nyitották meg a látogatók előtt. Hazánkban ez volt az első villanyvilágítású, idegenforgalmi célra használt barlang. Építési munkák miatt a nevezetesség szeptember 12-től látogatható és október végéig fogad vendégeket.

Mindezek mellett érdemes beülni étterembe. A híresztelésekkel ellentétben sok kiváló vendéglátóhely található a Balaton körül, ahonnan elégedetten távozhat a vendég. Rendeljen egy haltálat, vagy kóstolja meg, hogyan készítik itt a gulyást. Lehet cukrászdában süteményezni vagy egy kávézó teraszáról bámulni a panorámát. Ne engedje, hogy elrontsa a nyaralását a rossz idő. Hiszen a Balaton - még ha más arcát is mutatja - borús időben is a Balaton.

Unja a szálloda wellness- részlegét, de nem tudja, hova menjen a tónál?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!