Hírek

2012.07.17. 11:21

Miniszterek az evangélikus egyházban

Budapest - Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere (EMMI), Hölvényi György egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár a Magyarországi Evangélikus Egyház vezetőségénél tett ma látogatást.

Napló Online

A kormány képviselői bemutatták az új egyházügyi államtitkárt Gáncs Péter elnök-püspöknek, Prőhle Gergely országos felügyelőnek, Fabiny Tamás püspöknek, Szemerei János püspöknek és Kákay István országos irodaigazgatónak. Hölvényi György államtitkár elmondta: az állam és az egyház viszonyát a cselekvő szolidaritás jegyében képzeli el.

A felek egyetértettek abban, az állam és egyház kapcsolatának hosszú távú alakításában elsődleges szempont a társadalmi szolidaritás és a közjó erősítése. Fontosnak tartják, hogy az együttműködést és az intézmények finanszírozását is a távlatosság és a kiszámíthatóság jellemezze. Az evangélikus egyház vezetői közölték, tudomásul veszik az állam nehéz gazdasági helyzetét, és mint azt az elmúlt években is többször elmondták, az együtt sírunk, együtt nevetünk jegyében nem kérnek se többet se kevesebbet, mint amennyi a társadalom más szereplőinek jut.

Balog Zoltán miniszter tájékoztatást adott a közfeladat-ellátás állami finanszírozásának várható változásairól. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes elmondta, a nemzetközi egyházpolitikai egyeztetések során számít a protestáns egyházak javaslataira. A megbeszélésen szó volt a szociális- és közoktatási szférát érintő új jogszabályok alkalmazhatóságáról is. Az evangélikus egyház vezetése és a területet felügyelő minisztérium megállapodott abban, a részletkérdéseket a közeljövőben államtitkári szinten tisztázzák.

Az evangélikus egyházi vezetők hangsúlyozták, az egyház működésében hagyományosan fontos szerepe van a kulturális jelenlétnek, külön kiemelték a reformáció 500. évfordulójának méltó megünneplését 2017-ben, valamint a budapesti Deák téri Insula Lutherana fejlesztésének fontosságát. Mivel jelentős közéleti vita zajlik a kommunista titkosszolgálati múlt feltárásával kapcsolatban, az evangélikus egyház vezetői felajánlották módszertani segítségüket a Magyarországon példanélküli, evangélikus tényfeltárásban szerzett tapasztalataik alapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!