Hírek

2015.02.25. 19:50

Milliók megsebzett lelke - Megemlékeztek a kommunista diktatúrák áldozatairól

A kommunizmus áldozatai ma is köztünk élnek, mint ahogyan a gaztetteknek az elkövetői is – hangzott el a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján. Megyénkben szerdán hagyományosan megemlékeztek a kommunizmus áldozatairól.

Kutasi Zsófia

A veszprémi Fidelitas által szervezett szerdai megemlékezésen Hegedűs Barbara, a szervezet megyei elnöke elmondta, hogy egy olyan rendszer áldozataira emlékezünk, amely súlyosan megsebezte magyarok millióinak lelkét. Hozzátette, hogy fejet kell hajtanunk az olyan hősök előtt, mint Brusznyai Árpád, aki kiállva az elveiért az életét adta a hazáért.

Az emlékezés fontosságára a jelenben is szükség van: erőt ad a mindennapi akadályok leküzdéséhez és az élet által elénk gördített nehézségeken való túljutáshoz. A kommunizmus áldozatai mindennapi hősök voltak. Olyan munkások, diákok vagy tanárok, mint bármelyikünk. A kommunizmus minden kínja a mai napig bennünk él, függetlenül attól, hogy sokan már egy új rendszerben születtünk – fogalmazott Hegedűs Barbara.

A Jobbik szintén a Brusznyai-emlékműnél tartotta a megemlékezését. Orbán Imre, a párt Veszprém megyei elnöke beszédében elmondta, hogy a kommunizmus áldozataira való emlékezés nem köthető egyetlen dátumhoz, hiszen nincsen olyan nap az évben, amikor ne tudnánk emlékezni az adott napra kiszabott kommunista gaztettekre. A kommunizmus áldozatai ma is köztünk élnek, mint ahogyan a gaztetteknek az elkövetői is. Mindannyian ezen ordas eszme kárvallottjai vagyunk. Kárvallottjai, mert magyarok vagyunk – fogalmazott Orbán Imre.

Balatonfüreden Palasik Mária, a Történeti Levéltár osztályvezetője mondott beszédet szerdán az Arácsi Népházban. A szakember a téma történelmi hátterét vázolta az egybegyűlteknek. Beszélt arról a Kovács Béláról, akit 1947. február 25-én szovjet katonák a kommunizmus elleni kiállása miatt jogellenesen letartóztattak majd elhurcoltak. Kovács Béla a Független Kisgazdapárt főtitkára volt, a parasztság képviselője, nyolc évig tartották fogságban. Ez volt az első olyan eset, amikor a kommunista párt nyíltan kiiktatta a vele szemben állókat. Palasik Mária hangsúlyozta: becslések szerint körülbelül százmillió ember vált a kommunizmus áldozatává az egész világon.

Balatonfüreden Palasik Mária, a Történeti Levéltár osztályvezetője emlékezik (Fotó: Prevics Éva)

Balatonfüreden a Lóczy Lajos Gimnázium és Két Tanítási Nyelvű Idegenforgalmi Szakközépiskola diákjai műsorral készültek. Nagy Gáspár, Faludy György, Székely János és Zavoda Pál műveit adták elő. Felkészítő tanáruk Somogyiné Berkes Szilvia és Vincze Ilona volt.

A hiteles múlt továbbadása, kötelességünk, mert felelősek vagyunk gyermekeink és unokáink jövőéért – hangzott el azon a megemlékezésen, melyet a Zirci Országzászló Alapítvány rendezett A kommunizmus áldozataira emlékezünk címmel a Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpont Gobelin termében.

(Fotó: Kutasi Zsófia)

Kovács Attila nyugalmazott református tiszteletes a kommunizmus természetrajzáról beszélt, a békétlenség szításáról, a háborúkról és a tragédiáról, melyet a kommunista rezsim eredményezett.

- Nemzeti egységet úgy teremthetünk, ha megkeressük gyökereinket. A kommunizmus iszonyú pusztítást végzett, melynek szele minket is megérintett – fogalmazott Kovács Attila aki kiemelte, tanulni kell a történtekből. A cselekvő bátorságra hívta fel a figyelmet.

– Figyeljünk és tanuljunk meg az események mögé nézni. A krisztusi szeretet kell hirdetni – ez az ami segít – mondta. A résztvevőket Bittmann Károly az alapítvány titkára köszöntötte, áldást mondott Huszár Lőrinc katolikus plébános, Vecsey Katalin református lelkész és Szakos Csaba evangélikus lelkész.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!