Hírek

2014.10.14. 16:37

Miből élnek a magyar családok?

Közel ötszáz háztartást kérdeznek majd meg megyénkben a Központi Statisztikai Hivatal munkatársai gazdálkodási szokásaikról, megélhetésükről egy európai szintű felmérés keretén belül.

Balassa Gergő

Veszprém megyében hat helyen, Ajka, Alsóörs, Pápa, Takácsi, Uzsa és Veszprém településeken mintegy 500 háztartást keresnek fel a Központi Statisztikai Hivatal munkatársai. A felmérés célja, hogy jobban feltárják a gazdasági válság hatásait a lakosság szintjén, valamint információgyűjtés a háztartások pénzügyi helyzetéről és fogyasztási szokásairól.

Virágh Eszter a projekt keddi sajtótájékoztatóján az adatfelvétel hátteréről beszélt. A szóvivő kiemelte, hogy olyan adatfelvételt indítanak októberben, amellyel Európához szeretnének csatlakozni. – Európában már évek óta erős törekvés van arra, hogy egységes módon gyűjtsék a statisztikákat, most a háztartások megélhetésének témája van napirenden – fogalmazott.

Hozzátette: a gazdasági válság rávilágított arra, hogy sokszor rejtve maradnak a társadalmon belüli érzékeny változások, ezért ezzel a felméréssel a háztartások gazdálkodási egyensúlyának mérését szeretnék szolgálni. Hangsúlyozta, azokat az eszközöket is szeretnék feltárni, melyek hosszabb távon biztosíthatják ezt az egyensúlyt.

Szántó Balázs főosztályvezető érdekes statisztikai adatokat emelt ki a felméréssel kapcsolatban. Kiderült többek között az is, hogy Veszprém megyében minden hatodik 25. életévét betöltött személy bír egyetemi vagy főiskolai oklevéllel, valamint hogy egy átlagos lakás területe a megyében 80 négyzetméter.

A felmérésen használt kérdőív olyan kérdések érintik a családok gazdálkodási szokásait, a foglalkozás és munkavégzés jellemzőit, a különböző fogyasztási és megtakarítási adatokat.

A hivatal munkatársai a Napló kérdésére elmondták, 100%-os együttműködésre számítanak a megyében, ahol általában a válaszadók 60-70%-a szokott együttműködő és készséges lenni.

Veszprém megyében 11 kérdezőbiztos fogja felkeresni a véletlenszerűen kiválasztott háztartásokat október 20-a és december 7-e között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!