Hírek

2013.08.12. 09:05

Mi lesz veled, Bakony-ér?

Pápa - Kiszáradt a Bakony-ér, Pápa egyetlen megmaradt vízfolyása.

Nagy Imre

A patak a Bakonyban, Iharkút közelében ered, majd Nagytevelt és Adásztevelt érintve, a városon áthaladva Nagyacsádnál folyik a Kis-Sédbe. Vízkészletének jelentős részét rétegforrások biztosítják, vízjárása szélsőséges.

- Akármilyen is, mégiscsak a miénk - mondják róla a pápaiak, akik most megkeresték szerkesztőségünket. Egyrészt azért, hogy a nem mindennapi látványt dokumentáljuk, másrészt felhívjuk a figyelmet két fontos, a patak életével kapcsolatos momentumra. Az egyik az, hogy a víz eltűntével a felszínre, helyesebben napvilágra került a patakba a bő vízfolyás idején dobált szemét. Ennek nagy része műanyag- és üveghulladék, de építési törmelék, óriási betondarabok, és leírhatatlan maradványok is tarkítják a palettát. Mindezt illene összeszedni, mégpedig szervezett gyűjtés formájában. Hogy kinek és mikor, az a közeljövő titka. A másik észrevétel szintén technikai jellegű: a 2010-es árvíz idején a Bakony-ér a város jó néhány utcáját fenyegette elöntéssel. A Ligetkert és a Mikszáth utca lakói úgy tartják, egy mederkotrás segíthet a dolgon. A patakmeder a jelenlegi állapotában géppel is megközelíthető, a munkát tehát ebben az időszakban lenne érdemes elvégezni. Így aztán elejét vehetnék a további kiöntéseknek. A képet árnyalja, hogy a szárazság következtében előkerültek a túl mélyen fekvő bekötések, az átereszek, árokbevezetések, ezekkel nem lehet mit kezdeni.

Fotó: Nagy Imre

Felvetődik a kérdés: ki a felelős a munkák esetleges elvégzéséért? A város, vagy a vízügyi igazgatóság? A meder tisztítását talán megoldhatná a település, de a kotrás már szakembert igényel.

Ezért kerestem meg Kovács László urat, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság veszprémi szakaszmérnökségének vezetőjét, aki tájékoztatott a lehetőségekről.

- A kotrást - éppúgy, mint a megyében található más, több száz kilométernyi hosszúságú vízfolyásokon - itt is igyekszünk rendszeresen végezni. Kivéve a kiépített meder esetében, hiszen ez jogszabályellenes lenne. A munkának csupán az anyagi lehetőségek szabhatnak határt. Ezek fenntartó munkálatok, hiszen ha mélyebben szeretnénk kotorni, ahhoz már vízjogi építési engedélyre volna szükség - fogalmazott a szakember, aki azt is elmondta, hogy nagy gondot okoznak az átereszek, illetve a Bakony-ér parton jogtalanul beépített területek. Ezek akadályozzák a munkagépek tevékenységét. Mint mondta, a szemetet rendszeresen eltávolítják, a partoldalt kaszálják a közfoglalkoztatottak.

- Tavaly a Malomkert-lakóparkban elindult egy projekt a vízelvezetés rendezésére, ám ez állami támogatás hiányában leállt. A Tarczy utcában az árvizet követően mederkotrást hajtottunk végre, ám a jobb partra épült csatorna miatt a kiemelt földet a baloldalra tudtuk csak lerakni - mondta Kovács László, akinek véleménye szerint a város nem tud, vagy nem akar „rámozdulni” a problémára.

A parton élők felvetettek mást is: a patak teljes hosszában kerékpárutat, sétautat lehetne kiépíteni, hiszen a mostani gyalogutakat sokan veszik igénybe.

- És persze nem lenne utolsó megvizsgálni a part közvilágításának állapotát sem, mert este ott már balesetveszélyes a közlekedés - mondják.

A Bakony-ér nemsokára újra megtelik. Ám a gondokat a víz nem viszi magával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!