Hírek

2014.02.12. 16:15

Szerepek a párkapcsolatokban - Mi a nő feladata és mi a férfié?

Mi a nő igazi feladata és mi a férfié? Vajon miként gondolkodnak a fiatalok a férfi-női szerepekről, a munka és magánélet egyensúlyának kivitelezhetőségéről? Alátámasztják-e saját korábbi tapasztalataik nézeteiket?

Kekk Sára

E kérdéseket járta körbe egy országos reprezentatív kutatás, amely során 15–25 éves fiatalokat kérdeztek meg. Bár a közvélekedés szerint a mindenkori fiatalok sokkal szabadosabb erkölcsöket követnek, mint felmenőik, a kutatás eredményei mégsem ezt mutatják, hiszen a megkérdezettek 44 százaléka éppenhogy konzervatív felfogású a férfi-női viszonyokat illetően, tehát úgy gondolják, a férfi keresi a pénzt, ő családfenntartó, az anya pedig neveli a gyerekeket, ellátja a háztartást. A megkérdezetteknek csupán 32 százaléka törekszik egyenlőségre férfiak és nők között.

Veszprém megyei fiatalokkal beszélgettünk a témáról. Nikolett és József fiatal házasok. Számukra fontos, hogy a férfi és a nő egyenlő arányban vegye ki a részét a feladatokból, miközben mindkét fél hozzá is járul a családi kasszához. Szerintük egy nő anyává válása nem feltétlenül párosul a szakmai sikerekről való lemondással. Hasonlóképpen gondolkodik Barbara és Balázs is.

– Manapság már nem olyan éles a határ a kapcsolatokban a női-férfi szerepek között, mint ahogy azt mondjuk a régi amerikai filmekben lehet látni – magyarázza Barbara. – A nők nem maradnak otthon piros köténykében, felcsavart hajjal pitét sütni, a férfiak pedig nem csak dolgoznak, hogy aztán hazaérve ki legyenek szolgálva. Valakinek persze még mindig ez a követendő példa, és elítélni nem is lehet érte, hiszen mindenki más környezetben, kultúrában, családban nőtt fel, más értékeket tanult és látott fontosnak. Én úgy gondolom, egyáltalán nem szégyen, ha én dolgozom, fáradt vagyok, akkor a párom főzzön vacsorát vagy mosogasson el, viszont ha ő fáradt, akkor pedig én „szolgálom ki”. Ez nem a szerepeken, inkább a törődésen és a szereteten múlik. Ettől még én is szeretem nőnek érezni magam és ő is ugyanúgy férfinak, de ez nem abban nyilvánul meg, hogy ki mosogat, takarít vagy főz.

Nikolett és József fiatal házasok. Számukra fontos, hogy férfi és nő egyenlő arányban vegye ki a részét a feladatokból

Bár egyre többen törekszenek egyenlően osztozni párjukkal a közös terheken, sokszor rájönnek, a körülmények közbeszólhatnak. Virág és Péter immár szintén házasok, de a kapcsolatuk elején még másképp látták a szerepeiket.

– Tapasztalatom alapján én azt mondanám, hogy ez nincs kőbe vésve, a kapcsolat során folyamatosan alakul. Amikor összeköltöztem a barátnőmmel, még úgy egyeztünk meg, hogy egyenlően osztozunk mindenben, de aztán szép lassan rájöttünk, hogy ez mindkettőnknek rossz. Ő nem keresett annyit diákmunkával, hogy megérje dolgoznia és a fele házimunkát elvégeznie. Én pedig túl sokat dolgozom ahhoz, hogy a házimunkát rendszeresen és időben elvégezzem. Így aztán a hagyományosnak nevezett irányban mozdultak el a szerepek. A hagyományossal mégsem egyezik teljesen, mivel ő tanul, én pedig büszke vagyok rá, és nem szégyellem, hogy magasabb iskolai végzettséggel rendelkezik, sőt. A nemi szerepek nem beskatulyázhatók és előre el nem dönthetők, mivel, hiába híve valaki az egyenlőségnek, ha az tönkreteszi a párkapcsolatot.

- A karrier és a magánélet összeegyeztetése örökös, felesleges veszekedési téma. – mondja Balázs. – Ha már egy pár elgondolkodik azon, hogy gyereket szeretnének vállalni, akkor meggyőződésem szerint mindenképpen meg tudják találni a közös nevezőt azon téren, hogy a gyermekkel (vagy esetleg több gyerekkel) ki fog foglalkozni. Szerintem nem igaz, hogy a férfi nem nevelheti a gyereket, illetve, hogy a nőnek nem kell dolgoznia. Igenis, mind a két fél vegye ki a részét a munkából és a gyermeknevelésből is igényeik és képességeik, valamint az adott helyzet szerint. Ha az összhang és a szeretet megvan, akkor nem lesz megoldhatatlan probléma a kapcsolatban.

A csoportok között nem volt jelentős különbség a tekintetben, hogy saját családjukban kik végzik a házimunkákat. Legalább tízből nyolc fiatal állította, hogy a mosást, teregetést, főzést, vasalást és a mosogatást általában vagy mindig a nők végzik a családban.

A férfiak jobban besegítenek a takarításba, bevásárlásba, a szemét kivitelébe és a betegápolásba, ám ez csupán odáig terjed, hogy e feladatokat a férfiak és a nők egyformán végzik a családon belül. A kutatás tanulságai alapján a férfiak számára dedikált feladatkör a ház körüli munkák elvégzése, melyet tízből nyolc fiatal családjában a férfitagok végeznek.

Bár a három csoport láthatóan eltérő nézeteket vall a különböző férfi és női szerepekről, a fiatalok 55 százaléka inkább egyetért abban, hogy a férfiaknak nagyobb részt kellene vállalniuk a gyermekek ellátásából és a házimunkából. Nyilván nem véletlenül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!