Hírek

2017.05.24. 10:01

Menjen táborozni nyáron a gyerek?

Pápa - Az idei évben elsősorban a kaland- és sporttáborokat keresik a szülők és gyerekeik, de egyre többen érdeklődnek a katonai, illetve az idegen nyelvi táborok iránt is.

Laskovics Márió

A nyári szünet idejére a szülőknek valahogy meg kell oldaniuk gyermekeik felügyeletét. Szóba jöhetnek a nagyszülők, rokonok, közeli barátok, de mivel náluk sem lehetnek örökké, előbb-utóbb felmerül a táborozás gondolata. A táborokban egyrészt biztonságban tudhatjuk a gyermekünket megfelelő, minőségi felügyelet mellett, másrészt nem elhanyagolható tényező, hogy a csemeténk jól szórakozik, vidáman tölti el a táboros hetet, harmadrészt ezzel segítjük a szocializációját is – tudtuk meg a Táborfigyelő gyerektábor-összehasonlító portáltól.

Adataik szerint ez évben a kaland- és sporttáborok a legnépszerűbbek, de egyre többen érdeklődnek a katonai, illetve az idegen nyelvi táborokat iránt is. Ottalvós tábort a szülők közel hatvan százaléka, míg napközist valamivel több mint negyven százaléka választ gyermekének. Érdekesség, hogy utóbbi típusba már két-három éves gyermekeket is beíratnak a szülők.

Infografika a szaktáborokról témájuk népszerűsége szerint

A portál a megfelelő tábor kiválasztásánál azt tanácsolja, hogy ne magunkból induljunk ki. Míg a szülők többsége nagyon leterhelt és egy nyaralás alkalmával leginkább a pihenésre, a relaxálásra vágyik, addig a gyermekeknek programokat és kifejezetten aktív pihenést kell biztosítani. Elvárás lehet még, hogy legalább egy hétig offline legyen a gyerek. Talán érdemes otthon hagynia a szülőtől idejekorán kisírt digitális kütyüket. Telefonján - ha mégis magával viszi - ne keressük naponta, ne féltsük túl, hagyjuk kikapcsolódni!

Természetesen legalább ennyire fontos az ár is. Az elmúlt években a táborárak stagnáltak, idén viszont gyakorlatilag minden tábor esetében növekedés tapasztalható, ami esetenként a húsz százalékot is meghaladhatja. 2017-ben az országos átlagár egy ottalvós tábor esetében 40-45 ezer forint közé esik, míg a napközis táborok esetében 25-30 ezer forint díjat kérnek el a szervezők. A legdrágább táborok több mint kétszázezer forintba, a legolcsóbbak alig több mint tízezer forintba kerülnek.

A Csóti Szent Mihály Katolikus Karitász Csoport által szervezett napközis hittantábor rászoruló résztvevői tavaly összeszedték a szemetet a faluban

Pápán és környékén több intézmény is szervez elfogadható áron különböző szaktáborokat, melyek közül talán a hittantáborok a legkedvezőbbek. A Csóti Szent Mihály Katolikus Karitász Csoport által szervezett napközis tábor mindenképpen unikális, ugyanis ingyenes. 2013 óta minden év májusában jótékonysági bált rendeznek, melynek bevételéből, illetve a Veszprém-főegyházmegyei Karitász által biztosított pályázati forrásból szerveznek nyári tábort különleges élményt nyújtva olyan rászoruló csóti fiatalok részére, akiknek erre nem lenne lehetőségük.

Gyerekek a pápai Szent Benedek-plébánia hittantáborában, melynek díja idén is csupán ötezer forint lesz
Fotó: Laskovics Márió

A tábor során a gyermekek napi háromszori étkezésben részesülnek és tartalmas szabadidős programokon vesznek részt, mely mögött önkéntesek áldozatos munkája, törődése és odafigyelése áll - fogalmazott Birkásné Erdős Krisztina csoportvezető. Hozzátette, mindig van egy nap, amikor a gyerekek önkéntes munkát végeznek. Tavaly például betegeket látogattak, valamint a faluban elszórt szemetet gyűjtötték össze. Idén már nemcsak öt, hanem hét naposra tervezik a tábort, amibe egy háromnapos kirándulás is belefér. A költséghatékony, ám mégis tartalmas megvalósítás követendő példa lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!