Hírek

2015.01.28. 18:35

Megvéd a fertőzéstől a védőoltás

Veszprém - Bár újra és újra viták kereszttüzébe kerül, a védőoltásokra szükség van, a fertőző betegségek kórokozói jelen vannak környezetünkben.

Marton Attila

Addig van biztonságban a társadalom, amíg oltanak. Ha valamelyik kötelező védőoltást elhagynánk, tömegesen megbetegednének az emberek a kórokozóktól, fogalmazott Zengő Elemér veszprémi gyermekorvos. Elmondta, mintegy tíz éve fordul elő, hogy egy-egy szülő aggályt fogalmaz meg a védőoltással kapcsolatban, számuk azonban elenyésző. Hangsúlyozta, a védőoltástól nem kell félni, mert a szakemberek mindent lemodelleznek, a gyerekek az immunrendszerüknek megfelelő mennyiségű antigént tartalmazó vakcinát kapnak, így láz vagy egyéb, oltást követő nemkívánatos mellékhatás nagyon ritkán lép fel. Emlékeztetett, a kilencvenes évek végén Angliában volt problémás az egyik oltóanyag, de azt rövidesen kivonták a forgalomból.

Zengő Elemér veszprémi gyerekorvos rendelőjében járt Szalai Nimród. A védőoltásoknak köszönhetően több betegség visszaszorult
Fotó: Balogh Ákos


Kiemelte, az oltások hatására a fekete himlőtől mentes lett a Föld, emiatt 1980 óta nem is oltunk ellene. A jelenleg használt védőoltásokat viszont sajnos továbbra sem lehet mellőzni. Példaként említette, hogy két évvel ezelőtt Ausztriában Lengyelországból érkező, oltatlan gyerekek között tört ki kanyarójárvány. A használatban lévő oltóanyagokkal kialakított védőanyagok szintjét a lakossági vérmintákban az Országos Közegészségügyi Intézet figyeli, és amennyiben szükségesnek látja, javasolja az oltásokkal kapcsolatos eljárások változtatását, mondta Zengő Elemér, aki megjegyezte, Amerikában felmérték, az oltások kötelezővé tétele mekkora haszonnal jár. A hazai szigorú védőoltási rend miatt ritkán fordul elő, hogy valakit szankcionálni kelljen azért, mert nem akarja beadatni a gyermekének valamelyik kötelező védőoltást, mondta érdeklődésünkre Siklósiné Gyopáros Adrienn, veszprémi védőnő.

Hozzátette, évente egy-egy ilyen eset fordul elő védőnői körzetenként. A kötelező védőoltásokról a háziorvosok mellett a védőnők szóban tájékoztatják a szülőket, emellett az oltások típusait és a várható reakciókat is tartalmazó ismertetőt is küldenek a szülőknek. Felhívta a figyelmet, ha valamelyik szülő megszegi az oltási rendet, azzal a többi gyermeket is veszélyezteti. A szülők ma már gyakran az internetről is tájékozódnak, az oltással kapcsolatos – nem ritkán alaptalan – félelmek elsősorban innen fakadnak, tette hozzá a védőnő. Az újszülöttek a TBC ellen védelmet nyújtó BCG-oltást kapnak, majd kettő, három és négy hónapos korban a torokgyík, a szamárköhögés, a tetanusz, a gyermekbénulás, és egy gyógyszerrel kezelhetetlen, rezisztens baktérium (haemophylus influensae) ellen védő Pentaxim nevű vakcinával oltják be a gyerekeket. Ebből a vakcinából emlékeztető oltást kapnak 18 hónaposan, hat és 12 évesen. Közben a Prevenar oltás jár még 2, 4, és 15 hónaposan. A kanyaró, mumpsz és rubeola ellen védő oltást 15 hónapos korban, majd az általános iskola hatodik osztályában kampányoltásként kapják a gyermekek, ahogyan a Hepatitis-B elleni és a méhnyakrák elleni oltást 13 évesen, magyarázta Zengő Elemér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!