Hírek

2015.03.27. 17:02

Megszűnik a vízumkényszer

Veszprém – Szombaton rövid látogatást tett Magyarországon Hans-Dietrich Genscher, a Német Szövetségi Köz-társaság alkancellárja, külügyminiszter.

A látogatás alkalmával az NSZK külügyeinek irányítója több megállapodást írt alá az NSZK és Magyarország között.

Kiemelkedő jelentőségű a vízummentes forgalomról szóló egyezmény, melynek értelmében 1990. május 1-jétől megszűnik a vízumkényszer hazánk és az NSZK között. Ez az első eset, hogy a Német Szövetségi Köztársaság vízummentességről állapodott meg egy közép-kelet-európai országgal – számolt be róla a Napló 25 évvel ezelőtt.

A cikkből még kiderült: „Ugyancsak most írták alá a felsőfokú diplomák és oklevelek egyenértékűségének elismeréséről szóló megállapodást. Ennek révén a magyar egyetemi és főiskolai diplomákat, illetve a magyar felsőoktatási intézményekben eltöltött tanulmányi éveket elfogadják az NSZK-ban. Így a magyar diplomások a korábbinál jóval könnyebben kapcsolódhatnak be külföldi felsőfokú képzésbe, illetve érvényesíthetik szakmai felkészültségüket igazoló okmányaikat külföldi munkavállalásuk esetén. Az egyezmény jelentősége túlmutat Európa határain is.Egyezményt írtak alá arról is, hogy német tanárokat küldenek magyar iskolákba. Az egyezmény magyar gazdasági szakemberek és vezetők képzéséről és továbbképzéséről is intézkedik. Az egyezmények aláírása után Hans-Dietrich Genscher rövid beszédében hangoztatta: a most aláírt megállapodások is bizonyítják, hogy a magyar–német kapcsolatok példaszerű minőséget értek el. A vízumkényszer feloldásáról szóló megállapodás nagy lépés egy olyan Európa felé, amelyben a határok elveszítik jelentőségüket, amelyben az emberek bürokratikus akadályoktól mentesen érintkezhetnek.

Szeretnék segíteni, hogy Magyarország a lehető legfolyamatosabban, legsikeresebben illeszkedjék be az európai integrációba, a világgazdaságba. Az egyezmények hitet tesznek a kisebbségek identitásának fejlesztése mellett is. A Magyarországon élő német kisebbség élvezi a magyar kormány támogatását.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!