Hírek

2014.02.26. 17:09

Megszépül a cseszneki vár

Látványosan megújulhat a 750 éves vár a rövidesen elkezdődő felújításoknak köszönhetően.

Győrffy Árpád

Mint Nagy Ferenc várkapitány elmondta, egy négyszázmillió forintos fejlesztési programot hagytak jóvá a rekonstrukcióra. A pénz mintegy feléből az idei évben elvégzik az alsóvár teljes rekonstrukcióját.

Ennek részeként terméskővel burkolják le a falu főutcájától a középső vár óratornyáig vezető, eddig zúzalékkal borított utat, és megfelelő csapadékvíz-elvezető rendszert alakítanak ki. Befejezik a szerkezetkész állapotban megrekedt fogadóépület felépítését. Kialakítanak benne egy bemutatótermet, ahol a vendégek még a látogatás elején megismerkedhetnek a vár történetével. Itt kap helyet egy WC-blokk is, ami különösen hiányzott a megfelelő kiszolgáláshoz. Ezen a részen felmagasítják az alsó vár falait, és a fogadóépület előtt egy zárható kaput alakítanak ki, ami szabályozhatóbb vendégforgalmat tesz lehetővé, csökkenti a balesetveszélyt és segíti vagyonvédelmet.

Helyreállítják a bejárati út mellett, felett lévő lovas fordulót is, amit az utóbbi időben bajvívásra szoktak használni, és a várfal kisebb-nagyobb hibáit is kijavítják. Ugyancsak a rekonstrukció első ütemében elbontják a középvárat csúfító felvonulási épületet.

Ezekkel a munkákkal még az idén szeretnének elkészülni. Megfelelő időjárás esetén a rekonstrukció második szakasza is elkezdődhet még az ősszel, de jövő tavasszal mindenképpen.

A második fázisban a munka főként a vár délkeleti sarkán lévő Vigyázó-torony rendbetételére terjed ki. Felújítanák a pilléren átfektetett fahidat, hogy a látogatók megközelíthessék a torony belsejében kialakítandó három bemutató szintet. Az még nem dőlt el, hogy kap-e külső fedést a torony. Nagy Ferenc reményei szerint egy 15–16. századi fedés kerül rá, amivel még látványosabbá lehetne tenni a várat.

Amennyiben az anyagi lehetőségek engedik, a déli várfal közepénél magasodó félkör bástyát is rendbe hozzák, a tervek szerint egy kilátót alakítanának ki a felső szintjén.

Mint a várkapitány elmondta, a pénzügyi feltételek azért bizonytalanok egy kicsit, mert a korábbi terveket kell hozzáigazítani a most kapott forráshoz. Ugyancsak a forrásoktól függően állítanák helyre az óratorony fölötti sziklabástyán a kapuőrök egykori szolgálati helyének fedését, hogy a látogatók ide is fel tudjanak menni.

Nagy Ferenc azt reméli, hogy május elején elindulhat a tervek megvalósítása. Neki várkapitányként elsősorban az lesz a feladata, hogy szemmel tartsa a munkákat, és igyekezzen elérni, hogy egyes területek időleges lezárása ellenére is minél többet láthassanak a várból a rekonstrukció idején érkező vendégek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!